
Ez nem a tavaszi fáradtság: ezért lehetsz most nagyon kimerült
Megszólalt az orvos, aki több jó tanáccsal is szolgál.
Nyilvánossá vált a „Piszkos tizenkettő” 2022-es listája: ezek a zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb növényvédőszer-maradékot – azonban a fogyasztásukról nem kell lemondanunk!
Évről évre elkészül a „Piszkos tizenkettő” nevet viselő lista a növényvédő szerek által leginkább szennyezett élelmiszerekről, és 2022-ben sincs komolyabb változás a felhozatalban, legfeljebb helycserék történtek. Idén a témával foglalkozó Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felmérései szerint az eperben a legmagasabb a peszticidek koncentrációja, amit a spenót követ, míg a dobogó legalsó fokára a fodros kel kapaszkodott fel. A további kilences csoportot a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika párosa, a zeller és végül a paradicsom alkotja – írja a CNN.
A munkacsoport tagjai azonban hangsúlyozzák, hogy nem szükséges felhagyni ezeknek a termékeknek a fogyasztásával, mivel tele vannak különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és antioxidánsokkal, amelyek révén sikeresen felvehetjük a harcot számtalan krónikus megbetegedéssel szemben. Ha viszont tehetjük, ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből inkább biováltozatot vegyünk, így kiküszöbölhetjük a növényvédőszer-maradékok szervezetbe való kerülését.
Az EWG emellett ezúttal is elkészítette a „Tiszta 15” listát is, amely a legkevesebb peszticidszer-maradékot tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket gyűjti egybe. Jó hír, hogy a listán szereplő termékek közel 70 százalékában egyáltalán nem találtak vegyszeres jelenlétet, és csak kevesebb mint öt százalékában tudtak kettő vagy annál több szermaradékot kimutatni. A 46 tesztelt zöldség és gyümölcs versenyéből az avokádó került ki abszolút győztesként, megelőzve a csemegekukoricát, az ananászt, a vöröshagymát és a papaját. A tizenötös listán helyet kapott még a zöldborsó (fagyasztva vizsgálták), a spárga, a honeydew sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a gomba, a sárgadinnye, a mangó, a görögdinnye és végül az édesburgonya.
Az éves jelentés elkészítéséhez a munkacsoport az Amerikai Agrárminisztérium vizsgálati eredményeit használja fel 46 zöldség- és gyümölcsfajta esetében – azonban a minisztérium laboratóriumaiban nem végeznek minden évben teszteket az összes élelmiszercsoporton. A vizsgálatok elvégzése előtt a szakemberek úgy készítik elő a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy a fogyasztók is tennék, mielőtt megennék őket, azaz mossák, pucolják és súrolják őket. A folyamatosan a piszkosak élbolyában végző epret 2016 óta nem vizsgálták, de akkor legalább kétféle peszticidet tudtak kimutatni a gyümölcsök 90 százalékán. Hasonlóan siralmas eredményeket szoktak kapni az almafélék, a cseresznye, a spenót, a nektarin és a szőlő vizsgálata esetén is – árulta el Alexis Temkin, az EWG egyik toxikológusa. A legtöbb növényvédőszer-maradványt azonban a fodros kelen tudták kimutatni: 103 különböző peszticidet detektáltak a zöld növényen.
A peszticidek különböző káros következményekkel lehetnek a szervezetünkre, kezdve az idegrendszerre kifejtett rongáló hatással a szem- és bőrirritáción át a hormonális változásokig, de súlyosabb esetben akár a rákbetegségek kialakulását is elősegíthetik. A különböző nemzeti hatóságok éppen ezért, alapos vizsgálatot követően rendszeresen betiltják egyes növényvédő szerek használatát.
A biotermékek vásárlása mellett a fogyasztók mást is tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a szermaradékoknak való kitettségüket, elsősorban azt, hogy felhasználás vagy elfogyasztás előtt mindig alaposan és bő vízzel, tisztítószerek használata nélkül lemossák a gyümölcsöket és zöldségeket. A helyi termelők előnyben részesítése is jó választás lehet, ugyanis a sokat utaztatott termékeket a korai minőségromlás elkerülése végett gyakran kezelik mesterséges szerekkel. Ugyanez az ok áll a szezonális termékek vásárlásának javaslata mögött, de a szakértők azt is hozzáteszik, hogy érdemes lehet a csak adott évszakban termő zöldséget és gyümölcsöt nagyobb mennyiségben megvásárolni és lefagyasztani, mert ezzel is sokkal többet tehetünk az egészségünk megőrzéséért.
Megszólalt az orvos, aki több jó tanáccsal is szolgál.
Tényleg ennyire egyszerű lenne? Vagy pont ettől ilyen nehéz?
Ezt a meglepő dolgot még a magyarok többsége sem ismeri!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre