Tuti tippek, hogy hatékony legyen a diéta





A tapasztalatok szerint tíz emberből csak kettőnek sikerül úgy lefogynia, hogy később ne szedje vissza a leadott, vagy még több súlyt. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek segítségével megelőzhető az újabb gyarapodás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.19.
Tartsd meg!

Nem biztos, hogy annyi, amennyit tippelünk

A fogyni vágyók gyakran túlbecsülik a testmozgás során elvesztett kalóriák mennyiségét. Emiatt az illúzió miatt engedjük meg magunknak a csaló nasikat, mert azt hisszük, rengeteg energiát égettünk el. Persze ehetünk edzés után, de ne lépjük túl a napi kalórialimitet, különben a mozgásnak semmi eredménye nem lesz.

Ha öröm az evés, nem leszünk olyan hamar éhesek (Fotó: Shutterstock)

Szaglásszunk olívaolajat

Ha olívaolajat adunk az ételhez, később éhezünk meg. Az olívaolaj illata ugyanis tovább tartja stabilan a vércukorszintet, ezért nem leszünk éhesek. Az olasz olívaolajak tartalmazzák a legtöbb olyan összetevőt, ami csökkenti az éhségérzetet.

Mossuk meg alaposan!

A zöldségeken és a gyümölcsökön megtapadó növényvédőszerek lassítják az emésztést, ami könnyen súlygyarapodást okozhat. Rontják a pajzsmirigy működést, ami a hormonháztartás egyensúlyának felborulásához vezet. Éppen ezért alaposan mossuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás előtt.

Finom falatok, jóízű evés

Az étvágyunkat a ghrelin nevű hormon szabályozza. Ennek a szintje stressz hatására emelkedik, akkor pedig csökken, ha jóízűen eszünk. Vagyis, ha öröm az evés, nem leszünk olyan hamar éhesek.

Az olívaolaj segít megtartani a testsúlyt (Fotó: Shutterstock)

Kicsi, színes tányérok

Ha ugyanannyi ételt szedünk egy nagyobb és egy kisebb tányérra, a nagy tányéron lévő adagot kevesebbnek látjuk, mert tudat alatt úgy érezzük, hogy ki kell töltenünk az üres helyet. Sőt, egy kutatás azt is kimutatta, hogy a tányér színe is befolyásolja, hogy mennyit eszünk: minél nagyobb a kontraszt a tányér és az étel színe között, annál kevesebbet eszünk.

Ha már tészta, akkor a legjobb választás a spagetti (Fotó: Shutterstock)

Spagetti vagy makaróni?

A glikémiás index a vércukorszint megemelkedését jelzi 2 órával étkezés után. Minél alacsonyabb az index, a cukor annál lassabban kerül a vérbe, vagyis a szervezet kevesebb inzulint állít elő a cukor feldolgozására. Ha viszont sok cukor kerül gyorsan a vérbe, a szervezet nagy mennyiségű inzulint termel, ami azt az üzenetet küldi az agynak, hogy újra itt az ideje az evésnek. Ezért az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek előnyösebbek azoknak, akik fogyókúráznak. A különböző típusú tészták különböző glikémiás indexszel rendelkeznek. Kutatások szerint a legjobb választás a spagetti, a legrosszabb pedig a makaróni.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás