A tapasztalatok szerint tíz emberből csak kettőnek sikerül úgy lefogynia, hogy később ne szedje vissza a leadott, vagy még több súlyt. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek segítségével megelőzhető az újabb gyarapodás.
A fogyni vágyók gyakran túlbecsülik a testmozgás során elvesztett kalóriák mennyiségét. Emiatt az illúzió miatt engedjük meg magunknak a csaló nasikat, mert azt hisszük, rengeteg energiát égettünk el. Persze ehetünk edzés után, de ne lépjük túl a napi kalórialimitet, különben a mozgásnak semmi eredménye nem lesz.
Ha olívaolajat adunk az ételhez, később éhezünk meg. Az olívaolaj illata ugyanis tovább tartja stabilan a vércukorszintet, ezért nem leszünk éhesek. Az olasz olívaolajak tartalmazzák a legtöbb olyan összetevőt, ami csökkenti az éhségérzetet.
A zöldségeken és a gyümölcsökön megtapadó növényvédőszerek lassítják az emésztést, ami könnyen súlygyarapodást okozhat. Rontják a pajzsmirigy működést, ami a hormonháztartás egyensúlyának felborulásához vezet. Éppen ezért alaposan mossuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás előtt.
Az étvágyunkat a ghrelin nevű hormon szabályozza. Ennek a szintje stressz hatására emelkedik, akkor pedig csökken, ha jóízűen eszünk. Vagyis, ha öröm az evés, nem leszünk olyan hamar éhesek.
Ha ugyanannyi ételt szedünk egy nagyobb és egy kisebb tányérra, a nagy tányéron lévő adagot kevesebbnek látjuk, mert tudat alatt úgy érezzük, hogy ki kell töltenünk az üres helyet. Sőt, egy kutatás azt is kimutatta, hogy a tányér színe is befolyásolja, hogy mennyit eszünk: minél nagyobb a kontraszt a tányér és az étel színe között, annál kevesebbet eszünk.
A glikémiás index a vércukorszint megemelkedését jelzi 2 órával étkezés után. Minél alacsonyabb az index, a cukor annál lassabban kerül a vérbe, vagyis a szervezet kevesebb inzulint állít elő a cukor feldolgozására. Ha viszont sok cukor kerül gyorsan a vérbe, a szervezet nagy mennyiségű inzulint termel, ami azt az üzenetet küldi az agynak, hogy újra itt az ideje az evésnek. Ezért az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek előnyösebbek azoknak, akik fogyókúráznak. A különböző típusú tészták különböző glikémiás indexszel rendelkeznek. Kutatások szerint a legjobb választás a spagetti, a legrosszabb pedig a makaróni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre