Kencék helyett itt vannak a természetes időkapszulák, a szépségkonzerváló vitaminok





Gyakran a drága krémek helyett a vitaminok a legjobb fegyvertársak az öregedés elleni harcban . Erre pedig érdemes tudatosan odafigyelni. Nézzük, mivel ehetjük magunkat szépre?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.06.
Szépségtitkok

A gyümölcs és a zöldség tökéletes vitaminforrás, és rengeteg szépítő szérumot tartalmaz mindegyik, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy párolás, főzés, sütés közben a vitamintartalom jelentősen csökkenhet. A szépség egyik záloga a friss gyümölcs és zöldség.

A vitaminok a legjobb fegyvertársak az öregedés elleni harcban Fotó: Shutterstock

A vonzerő titka

Az A-vitamin és béta-karotin a két legalapvetőbb „beauty-kellék”. Az A-vitamin előanyaga a béta-karotin, ami fontos szerepet játszik a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában. Elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, de a leégett bőr regenerálódásához is.

A szépségápolás része a megfelelő vitamin Fotó: Shutterstock

Az A-vitamin hiánya a hajat szárazzá teszi, a körmök elvékonyodnak és elkezdenek töredezni. A bőr is kiszárad és megvastagodik, hámlani kezd. Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni egy héten keresztül, de vigyázzunk az időszak betartásával, ugyanis könnyen túladagolás léphet fel. Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás. Megelőzésre és a szépség konzerválására azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj és a tengeri halak.

A vitaminigényt az életmód is befolyásolja

Nincs egy általános mennyiség, amit mindenkire érvényes módon meg lehet határozni a vitaminszedésre vonatkozóan. Bőrünk, hajunk, körmeink szépségének megőrzéséhez bizonyos állapotokban, életszakaszban több vitaminra lehet szükségünk: az idősebbeknek, vegetáriánusoknak, kismamáknak, szoptató anyukáknak, dohányosoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, serdülőknek gyakran a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl különféle vitaminkészítmények szedésére is szükségük lehet.

A máj késlelteti az őszülést Fotó: Shutterstock

A hajfelelős a B-vitamin

A B-vitaminok fontos szerepet kapnak a hajhagymák anyagcseréjében. Erőssé teszik a hajszálakat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól, és késleltetik az őszülést. B2-vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5-vitamin a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban található, a B6-vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.

Az ezerarcú szépségfegyver

A C-vitamin csodákat tud tenni az emberi bőrrel, hiszen nemcsak növeli a kollagéntermelést, hanem csökkenti a ráncok mélységét is, sőt az újabbak kialakulását is késlelteti. Emellett csökkenti a pigmentfoltokat, rugalmasabbá teszi a bőrt, ráadásul természetesen üdévé, ragyogóvá varázsolja az arcot. Természetes C-vitamin van a paprikában, citrusokban, petrezselyemben, brokkoliban, eperben, kiviben, karfiolban és a spenótban is.

A C-vitamin csodákat tud tenni a bőrrel Fotó: Shutterstock

Ütős páros

A fehérjék családjából a kollagén és a hialuronsav együtt alkalmazva ütős páros a szépségmegőrzésben. Kíméletesen „vasalja ki” ráncainkat, azzal az igen kellemes mellékhatással, hogy csontjaink, ízületeink fittségéről is gondoskodnak.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás