Még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is észrevehetően károsíthatja az agyat - erre jutottak Oxfordi Egyetem kutatói. A tanulmány negatívan érintheti az eddig kivételezettnek tekintett borkultúrát is.
Mintegy 25 ezer ember bevonásával készített egy nagyszabású felmérést Oxfordi Egyetem pszichiátere, Anya Topiwala. Nincs biztonságos mennyiségű alkohol, az agy számára még a „mérsékelt” szeszfogyasztás is káros - derül ki az Egyesült Királyságban készített - egyelőre még szakértői elbírálás alatt álló - kutatásból. A tudósok az ország biobankjának az adatai alapján összesen 25 378 résztvevő adatait elemezték, amelyek között a rendelkezésükre állt alkoholfogyasztási szokásokon felül a nem, a kor, az agyi kapacitás és az MRI-vizsgálatok alapján felmért egészségi állapot, illetve különböző memóriatesztek.
Az adatokat elemezve az egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztók szürkeállománya akár 0,8%-kal csökkent. Bár a szám kicsinek tűnik, de a jelenség már önmagában is négyszer károsabb, mint a dohányzás, a magas vérnyomás vagy az elhízás. Az alkohol ezen kívül az agyi beidegződéseket vezérlő fehérállományt is károsítja, a magas vérnyomás és a rossz testtömeg-index pedig tovább ront az állapotán.
Az a régi elképzelés is megdőlni látszik, miszerint a bor kevésbé káros, mint a sör vagy a rövid italok. A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a mértékletes borfogyasztás nem árt a szervezetnek. A szerzők szerint a borivás inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében divatos, és ők rendszeresen jobban teljesítenek a memóriateszteken. Ez azonban nem az alkohol fajtájának, hanem a képzettségüknek köszönhető.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre