RETRO RÁDIÓ

Szereted az alkoholt? Akkor most nem fogsz örülni

Még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is észrevehetően károsíthatja az agyat - erre jutottak Oxfordi Egyetem kutatói. A tanulmány negatívan érintheti az eddig kivételezettnek tekintett borkultúrát is.Megosztás
Szerző:
2021.05.22. 14:00
alkohol

Mintegy 25 ezer ember bevonásával készített egy nagyszabású felmérést Oxfordi Egyetem pszichiátere, Anya Topiwala. Nincs biztonságos mennyiségű alkohol, az agy számára még a „mérsékelt” szeszfogyasztás is káros - derül ki az Egyesült Királyságban készített - egyelőre még szakértői elbírálás alatt álló - kutatásból. A tudósok az ország biobankjának az adatai alapján összesen 25 378 résztvevő adatait elemezték, amelyek között a rendelkezésükre állt alkoholfogyasztási szokásokon felül a nem, a kor, az agyi kapacitás és az MRI-vizsgálatok alapján felmért egészségi állapot, illetve különböző memóriatesztek.

Az alkoholnak az agyunk láthatja kárát? (Fotó: Shutterstock)

Az adatokat elemezve az egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztók szürkeállománya akár 0,8%-kal csökkent. Bár a szám kicsinek tűnik, de a jelenség már önmagában is négyszer károsabb, mint a dohányzás, a magas vérnyomás vagy az elhízás. Az alkohol ezen kívül az agyi beidegződéseket vezérlő fehérállományt is károsítja, a magas vérnyomás és a rossz testtömeg-index pedig tovább ront az állapotán.

Megdőlhetnek az egészséges borfogyasztásról szóló elméletek (Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport)

Az a régi elképzelés is megdőlni látszik, miszerint a bor kevésbé káros, mint a sör vagy a rövid italok. A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a mértékletes borfogyasztás nem árt a szervezetnek. A szerzők szerint a borivás inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében divatos, és ők rendszeresen jobban teljesítenek a memóriateszteken. Ez azonban nem az alkohol fajtájának, hanem a képzettségüknek köszönhető.

Ezeket olvastad már?
Csodás nap virradt a Bikára: mindig is erre vágyott a párkapcsolatában

Csodás nap virradt a Bikára: mindig is erre vágyott a párkapcsolatában

Heti horoszkóp: A Szűznek változásokat hoznak a csillagok!

Heti horoszkóp: A Szűznek változásokat hoznak a csillagok!

Figyelmeztetést adott ki az Apple: ez érinti az új telefonokat is

Figyelmeztetést adott ki az Apple: ez érinti az új telefonokat is

Felhősüti: kóstolj bele Rajki Ági tortaélményeibe!

Felhősüti: kóstolj bele Rajki Ági tortaélményeibe!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás