3 hasznos tipp egy zöld és pénztárcabarát háztartásért





Mindenkinek más az elképzelése az öko-tudatos háztartásról. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.25.
környezettudatosság

Míg egyesek a totális minimalizmust tartják az egyetlen járható útnak a teljes elégedettséghez, addig másoknak ez kontraproduktív módon inkább szorongást eredményez, így ők eltérő módszerekkel, de ugyanazzal a célkitűzéssel vágnak bele otthonuk zöldítésébe: hogy kisebb terhelésnek tegyék ki a környezetet, miközben pénzt is spórolnak. A következő három irányelv mentén, ki-ki a maga saját módszereit kialakítva dolgozhat egy fenntartható(bb)an működő háztartásért.

Hulladékmentes háztartás

A magyar emberek évente átlag 385 kilogramm szemetet termelnek, ami több mint 1 kg naponta. Ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a hulladékba, egyéni szinten is tennünk kell. A zerowaste, azaz a hulladékmentes életmód legfőbb célkitűzése, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. A hulladék csökkentése érdekében olyan dolgokat tehetünk a háztartásban, minthogy az előrecsomagolt termékek helyett a kimérve kaphatót választjuk, ami javítható, azt a hulladéklerakó helyett a szervizbe visszük, és amiből csak lehet, a tartós változatot vásároljuk meg.

Tudatos vásárlás

Akár élelmiszerről, akár kozmetikumokról vagy ruhadarabokról van szó, az ember hajlamos az impulzusvásárlásra. Hirtelen felindulásból gyakran veszünk meg olyan termékeket, amikre valójában nincs szükségünk, így azok gyakran a szemétben kötnek ki. Az, hogy rászoktunk a pazarlásra, óriási terhet ró bolygónkra, ami ellen sürgősen tennünk kell. Ha elkezdünk tudatosabban vásárolni, felírjuk, hogy mire van szükségünk, ellenőrizzük a megvásárolni kívánt termékek származását, és ha egy mód van rá, inkább a bio- vagy ökominősítésű változatot választjuk, csökkenthetjük a pazarlásunkat, amivel még pénzt is spórolhatunk.

(Képek forrása: canva)

Minőség a mennyiség felett

Amikor ki kell cserélni egy izzót vagy tönkremegy egy háztartási gép, mielőtt gyorsan és olcsón vennénk egy újat, fontos, hogy mérlegeljük: nem járunk-e jobban a drágább, de jobb minőségű termékkel. Természetesen a magasabb árból nem következik a jobb minőség, és bizonyos webáruházak kínálatában alacsony áron kaphatunk kiváló minőségű termékeket, a lényeg, hogy törekedjünk arra, hogy olyan tárgyakat vegyünk, amik sokáig kiszolgálnak majd. (X)

(Képek forrása: canva)

 





Ezeket olvastad már?
Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen olvadni rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen olvadni rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás