Kénytelen vagy másodállást vállalni? Erre figyelj!





Sokan vannak, akik kénytelenek másodállást vállalni. Ezzel kapcsolatban vannak kötelességeink a munkáltatónk felé, amelyekről nem árt, ha tudunk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.17.
másodállás munka

Nem mehetünk a konkurenciához!

Nagy esélyünk van arra, hogy olyan területen tudunk másodállást is szerezni, amelyben eredetileg is dolgozunk, hiszen ehhez értünk. Ezt sajnos a munkáltatónk a versenyjogra való hivatkozással megtilthatja nekünk. Azt azonban semmiképpen ne kockáztassuk meg, hogy emiatt nem tájékoztatjuk a főnökeinket, mert akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy megválnak tőlünk. Ha szerencsések vagyunk, ennek ellenére is zöld utat kapunk.

Mindent írásban!

Az engedélyt mindenképpen írásban kérjük, a másodállást adó cég megnevezésével és az ottani munkakörünk, feladatunk részletes leírásával. Ez azért fontos, hogy az engedélynek írásban is nyoma maradjon egy esetleges munkaügyi vita esetén.

Fotó: Shutterstock

Mindent be kell jelentenünk?

Akkor is tájékoztatási kötelezettségünk van, ha a másik munkahelyen egy olyan merőben más feladatot látunk el, aminek a jelenlegi munkánkhoz nincs semmi köze. Ezt azonban nem vétózhatja meg a munkaadónk. Érdemes a bejelentés előtt alaposan áttanulmányozni ezt és nagyobb gazdasági társaságok esetében azokat a belső szabályzatokat is, melyek erre a kérdéskörre is kitérnek.

Nem kell tartanunk attól, hogy elveszítjük a főállásunk?

Ha minden tájékoztatási és bejelentési kötelezettségünknek eleget teszünk, akkor nem. Ha a főnökünk a másodállásra való hivatkozással akar tőlünk megválni, azt nem teheti meg. Egyrészt mert az engedélynek írásban nyoma van, másrészt pedig a Munka Törvénykönyve védi a dolgozókat, azaz a munkaadónak be kell bizonyítania, hogy nem végeztük jól a feladatunkat.

Lehet vállalkozásunk a meglévő munkánk mellett?

Ha a vállalkozásnak ugyanaz a tevékenységi köre, mint annak a cégnek, amelynél főállásban dolgozunk, akkor ezt mindenképpen be kell jelentenünk, hiszen felvetődhet a jogos gyanú, hogy felhasználjuk az ott szerzett tapasztalatokat vagy elcsábítunk ügyfeleket. Ha azonban egy merőben mással foglalkozó saját vállalkozásunk van, akkor semmilyen ilyen kötelezettségünk nincs.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás