Karsai Levkovics Mónika nem a megszokott módon készíti a rizseshúst. Ismerősei biztatására most megosztja velünk a ropgós, gyors és praktikus rizseshús receptjét.
Mónika fodrász, míg a vendég a székben ül, gyakran szóba kerül, ki , mit főz.
-Én sütőben készítem a rizibizit és a rizseshúst is, amin általában meglepődnek a háziasszonyok. Az egyik vendégem azonban kipróbálta, és nagyon bevált neki, úgyhogy rávett: osszam meg másokkal is ezt az egyszerűség és gyorsaság vezérelte módszert. Íme!
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
2 nagy vagy 3 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna babérlevél ízlés szerint.
2 nagy evőkanál sertészsír
1 tv paprika (elhagyható)
1 lehéjazott paradicsom (elhagyható)
30 dkg basmati rizs
A zsíron az apróra vágott hagymát megdinszteljük, kicsit később mehet a fokhagyma, apróra vágott paprika, paradicsom majd rá mehet a kockára vágott hús. Fehéredésig pirítjuk vagy annál picit tovább. Piros paprika és a fűszerek mehetnek bele. A sót még nem teszem bele, azt kicsit később. Kb fél liter víz, 2-3 darab babérlevél. Kb 20 perc múlva mehet a só. Lényegében egy pörköltet főzünk. Amikor már majdnem puha a hús, ez kb 50 perc főzés a lapockánál, akkor teszem bele a rizst. Pótlom a vizet, ami elfőtt, közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. A víz forró legyen, amivel pótlom! Fedővel a lábast beteszem a sütőbe 15 percre, végül elzárom. Benn hagyjuk még 20 percet. Ha letelt az idő, akkor veszem csak ki, és kavarom össze a rizst a hússal, mert a rizs leülepszik a lábas aljára. Ha esetleg még kemény lenne a rizs, akkor fedő vissza rá, és hagyni a gőzben tovább puhulni. Nekem vékonyfalú indukciós főzőlaphoz való lábasaim vannak, de vastag falúval is mehet, csak ott picit tovább kell bent hagyni a sütőben, hogy jó legyen.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre