RETRO RÁDIÓ

Kezdődnek a középiskolai felvételik - így jelentkezz!

Elkezdődött a középiskolai felvételi szezon. A középfokú iskolák közzétették a 2021-ben induló osztályok listáját, és rögzítették a felvételi eljárásuk rendjét tartalmazó felvételi tájékoztatójukat.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.12.
középiskola felvételi vizsga

A tanulóknak december 4-ig kell jelentkezniük a központi írásbeli felvételi vizsgára abba az intézménybe, amelyik szervezi azt.

 

Ezek közül bármelyiket választhatják a szülők és a gyerekek, ebben az esetben nem számít, hogy földrajzilag hol élnek. Nem számít a vizsga helyszíne a felvételi szempontjából. Az írásbeli jelentkezéshez külön jelentkezési lap van, ami nem ugyanaz, mint amelyiken a középiskolákat meg kell jelölni. Ezt a jelentkezést annak a középiskolának kell elpostázni, ahol meg akarja írni a gyerek az írásbeli felvételit.

A sajátos nevelési igényű tanulók szükség esetén felmentésüket is kérhetik a központi írásbeli alól, valamint a népszerűbb iskolák szóbelit is előírhatnak. Azt az iskolák határozhatják meg, hogy pontosan milyen feltételeket támasztanak a felvételizőkkel szemben, de az írásbeli minden iskolatípusban egységes, és ugyanúgy magyar nyelv és irodalom-, illetve matematikavizsgából áll.

A harmincas-negyvenes éveiben járó szülőknek néha nehéz eligazodni az iskolák elnevezésében, így ezt most összefoglaljuk. Most a szakközépiskolát szakgimnáziumnak vagy technikumnak nevezik, a szakiskolát pedig szakképző iskolának. Ez azt jelenti, hogy gimnáziumban, szakgimnáziumban és a technikumban szerezhető meg az érettségi. A gimnáziumok elsősorban azokat várják, akik értelmiségi pályára készülnek. Természetesen aki érettségizett, szakmát is tanulhat a továbbiakban és fordítva: aki szakmát szeretne tanulni, de később úgy dönt, hogy egyetemre szeretne járni, az is megteheti majd.

 

Ezeket olvastad már?
Könnyen elkészítheted otthon a sztárok imádott desszertjeit

Könnyen elkészítheted otthon a sztárok imádott desszertjeit

Misztikus csillag forgatja fel az életünket - ezt ígéri a félemetes Antares

Misztikus csillag forgatja fel az életünket - ezt ígéri a félemetes Antares

7+1 tipp, hogy mindig biztonságosan hazajuss

7+1 tipp, hogy mindig biztonságosan hazajuss

Egyszer mosol fogat naponta? Durva dolgot okoz!

Egyszer mosol fogat naponta? Durva dolgot okoz!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás