RETRO RÁDIÓ

Ezt ne hagyja ki! Lelki és testi felfrissülés egyben

A különböző vallásokhoz mindig kapcsolódtak zarándokhelyek, kegyhelyek, amelyeknek a hangulata, a szépsége azok számára is lenyűgöző lehet, akik nem hisznek ezeknek a helyeknek a „varázserejében”. Ezekből sok van Magyarország területén is, amelyek közül csak néhányat emeltünk ki, ahova bármelyik évszakban érdemes ellátogatnunk, természetesen maszkban, tartva a távolságot.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.11.24. 18:15
szűz mária krisna kegyhelyek buddhizmus

Mária-kegyhelyek

Ide leginkább a keresztény hitűek zarándokolnak el. Kialakulásuk annak köszönhető, hogy ezeken a helyeken a néphit szerint Szűz Mária megjelent valakinek és csodát tett. A kegyhelyek közelében sok esetben gyógyító erejű kutak és források is vannak. Ebből sok van a történelmi Magyarország területén is, de mi ezek közül kettőt emelnénk ki.

Máriagyűd Magyarország leghíresebb keresztény zarándokhelye a mellette lévő Szentkúttal, ahova évente ötszázezer zarándok látogat el. Máriagyűd búcsújáróhely is, minden Mária-napon és jeles katolikus ünnepen búcsút tartanak.

Budapesten, Máriaremetén található az a híres templom, ami a főváros lakosságának máig kedves és látogatott búcsújáró helye. Erről tanúskodnak az oltár köré függesztett márvány hálatáblák, amely Mária élő tiszteletéről tanúskodnak.

 

Buddhista Sztúpák

Annyit érdemes tudni a buddhista szent helyekről, hogy fontos szerepe van ebben a kultúrkörben az úgynevezett sztúpáknak. Ez a legrégebbi buddhista vallási építmény, ami kezdetben egy egyszerű halom volt, amelyben ereklyéket helyeztek el, idővel azonban díszes szent hellyé nőtte ki magát - így alakult ki például a pagoda is.

Magyarországon több sztúpa is van. A legismertebb talán a zalaszántói Béke Sztúpa, annál is inkább, mert ez Európa egyik legnagyobb sztúpája. Az építmény 316 méter magas, 30 méter magas és 24 méter széles. A Dalai Láma avatta fel ezt a sztúpát, amelynek közelében egy meditációs központ is működik.

Budapesttől nem messze, Tar község határában van a Karma Kagyüpa buddhista közösséghez tartozó Sztúpa, mellette a templommal és egy gyönyörű ima-malommal. Az itt élő közösségnek magyar lámája is van, Csöpel láma személyében. A templom meghirdetett időpontokban fogadja a vendégeket, sőt van egy ajándékbolt rengeteg gyönyörű buddhista dísztárggyal, sőt indiai ételeket is kóstolhatunk az itt lévő kis étteremben, ami most a korlátozó intézkedések miatt minden bizonnyal csak elvitelre árulja a finomságokat.

Fotó: MTI/Varga György

Krisna-völgy

A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm egy Somogy megyei, Krisna-tudatú öko-közösség, amely Somogyvámos külterületén található, a Balatontól 30 km-re.

A 260 hektár területű biofarm és központ azzal a céllal létesült 1993-ban, hogy az emberek megismerjék ezt a védikus kultúrát és a természetes életmódot. Az itt élők maguknak termelnek meg mindent, ezen kívül adományokból élnek. Itt nevelik a gyerekeiket ugyanebben a felfogásban, a lelki értékeket hangsúlyozva. Maga a terület gyönyörű, ezért érdemes akár egy egynapos kirándulás keretében megnézni: tavak, ligetek övezik a völgyet, ahol több száz növény- és madárfaj él.

Fotó: MTI/Varga György

 

Ezeket olvastad már?
A péntek a romantikáról szól a Szűznek

A péntek a romantikáról szól a Szűznek

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Elárulják a csillagok, erre a fordulatra készülhetsz februárban horoszkópod szerint

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Ezekre a csillagjegyekre nehéz nap vár

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Februári horoszkóp: az Ikreknél jöhet a gyerek, a Vízöntőnél válás lehet a vége!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás