RETRO RÁDIÓ

A jó bébicsősz ezért nem olyan, mint a filmekben





A bébiszitterkedés különleges szakma, amit a legtöbben csak a filmekből ismernek. A valóságban persze másképpen működik, egy jó gyermekvigyázó nem a kanapén hever, miközben telefonálgat.



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2020.11.03.
gyerekek bébiszitter elhivatott hivatás állás

Stettner Tímea, a bebiszitter.info tulajdonosa a Metropolnak többek között arról is beszélt, hogy a gyerekvigyázás nem csupán egy munka, hanem hivatás. Sokkal több annál, mint amikor egy ismerős vigyáz a kicsikre.

Kell valami plusz

- Aki csak pénzt szeretne keresni, az ne ezt a hivatást válassza magának, mivel nagyon fontos hozzá az elhivatottság, és a gyerekek szeretete – mondta Tímea, aki azt is elárulta, hogy ide bizony kell a rátermettség. - A jó bébiszitter tulajdonképpen arra született, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Téves elképzelés, hogy csupán vigyáz a gyerekre. Nem abból áll a feladatköre, mint a filmekben, hogy egy 16 éves lány ott van a lakásban és csak telefonozik. A legtöbb esetben a gyereket iskolába, foglalkozásra, vagy sportra kell vinni, de ezeken kívül is valami pluszt kell adni a gyerek életéhez és egészséges fejlődéséhez.

Fotó: Shutterstock

Bizalmi kapcsolat

A bébiszitterkedés bizalmi kapcsolat, hiszen senki nem szeretné, ha a gyermekére idegen vigyázna. Egy megbízható közvetítő, vagy cég előszűri a jelentkezőt, és rengeteg információt beszerez, ezzel biztosítja, hogy a lehető legjobb embert tudja küldeni a családnak – árulta el a Metropolnak Tímea, majd elmesélte, hogyan zajlik a családban a kiválasztás. – Ha nem megoldható családon belül a gyerek felügyelet, akkor kérnek segítséget. Ebben az esetben igyekszünk elkerülni, hogy az első találkozás már éles felvigyázás legyen. Eleinte olyan találkozót szervezünk, ahol a szülők megfigyelik, hogyan reagál a picur a jövendőbeli bébiszitterre. A szülők ezek alapján választanak hosszútávra maguk mellé alkalmazottat.

Dadus vagy bébiszitter?

Timi szerint nincsen nagy különbség a kettő felelőssége között. – A dadus sokkal jobban a család része, illetve több feladatot lát el. A bébiszitter pedig, amikor vége a munkaidejének, akkor hazamegy – mondta a szakember, és elárulta azt is, hogy kisebb gyerekek mellé tanácsosabb dadust alkalmazni, aki 24 órában jelen tud lenni.

Sokan vannak, de nem elég jók

- Sok képzett gondozó van, akik olyan tudással rendelkeznek, mint egy óvónő. Többségük elvégezett valamilyen szakirányú képzést, vagy nagyon jó referenciával rendelkeznek, de ők általában már foglaltak. Sokan hirdetnek csak azért, mert azt gondolják, ha kedvelik a gyerekeket, akkor így jó pénzt kereshetnek, de ők gyakran nem eléggé tapasztaltak, vagy nem ellenőrizhetőek. Folyamatos a kereslet az új bébiszitterekre, ugyanis a megbízható szakemberből hiány van.

 

Megoldható, hogy ne feketén történjen a munkavégzés?

Igen! Havi 1000 forintért a család bejelenheti a munkavállalót, akinek ezután nincsen adózási kötelezettsége.

Fotó: Shutterstock

 

Magabiztosság

A magabiztosság az egyik legfontosabb erénye egy bébiszitternek. Bármi történjék, uralnia kell az ismeretlen helyzeteket is.

 

Nem a kor számít

Gyakran a fiatalokat keresik, de sok esetben egy idősebb, már tapasztaltabb munkavállalóval sokkal jobban járhatnak a családok. Ők azok, akik már nagy eséllyel felneveltek saját gyereket is, és emiatt jelentősen rátermettebbek a fiatalabb társaiknál.





Ezeket olvastad már?
Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás