Ebben segít egy coach!

Napjaink gyorsan változó világában, amikor az élet minden területen új kihívások elé állít – legyen szó egy vírus okozta világjárványról vagy egyéni krízishelyzetről - a munkaerőpiacon is nagyfokú rugalmasságra, megújulási készségre és kreativitásra van szüksége már nem pusztán a pályakezdőknek, de akár a középkorú vagy, akár a nem sokkal a nyugdíj előtt állóknak is. A munkahelyváltáshoz, a bátor döntés meghozatalában tud hathatós segítséget nyújtani egy coach.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.09.24.
Életvezetés

Negyvenesen sem késő váltani

-A coachnak is kell coach! – kezdi történetét Baranyi Marcsi life-coach, mediátor, tréner, aki a 40-es éveiben döntött úgy, hogy a biztos állását hátrahagyva, belevág valami olyasmibe, amiben kibontakozhat a kreativitása, amiben segítséget tud nyújtani másoknak önmagukkal kapcsolatban eligazodni, hogy képesek legyenek az életvezetési terveiket újragondolva megvalósítani.

Baranyi Marcsi maga is coach-hoz fordult, mielőtt váltott (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

„Úgy éreztem, lépnem kell”

„Egy fővárosi önkormányzat esélyegyenlőségi referenseként dolgoztam. Stabil munkahely, fix fizetés, a hozzátartozó remek juttatásokkal, mégis úgy éreztem, lépnem kell, mert számomra a mérleg a munkámban elbillent a „színes” kreativitástól a túlzott „szürke” adminisztráció felé. Ezért egy coachoz fordultam segítségért, hogy a karrierváltó dilemmámban dönteni tudjak. A célom az lett, hogy az alapdiplomám adta szociális munkás végzettségem mellé, a továbbképzések során megszerzett coach, mediátor és tréner tudásaimat összegyúrva, szabadúszóvá merjek válni„– meséli Marcsi, aki elárulja, döntésében erősen motiválta, hogy saját szakmai életével kapcsolatban hiteles legyen.

„A tanácsadói munkámhoz elengedhetetlen a jó példa, hogy én is meg mertem lépni, én is megtudtam csinálni, az adott pillanatban és élethelyzetben volt bátorságom lépni, változtatni!” – tudjuk meg a mára már szabadúszóként, többek között life coachként másokkal foglalkozó segítőtől.

A képzés után jöhet a gyakorlat

„Az egyéves coach-képzés után még természetesen sok-sok gyakorlati tudásra, tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy hatékony segítő váljék belőlünk. Illetve nagyon fontos még az is, hogy az önismereten túl, a szakmai kompetencia határokkal is tisztában legyünk. Mert adott esetben' – akár egy magánéleti, vagy munkahelyi válsághelyzetet, krízist időben fel kell tudnunk ismerni, és ha szükséges, akkor pszichológushoz vagy éppen családterapeutához tovább kell küldeni azt, aki hozzánk fordul.

REMEK: reális, elosztott, mérhető, elérhető, konkrét (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

„Míg a pszichológus a múltban keresi a válaszokat páciensével, a coach abban segít, hogy a jelenben, megoldásfókuszúan kapjunk egy olyan lökést, amitől működésbe jövünk. Egy hasonlattal élve, olyan ez, mint amikor valaki beül az autóba, mindene megvan hozzá, hogy működjön az a kocsi, de mégsem tudja beindítani. Mi abban segítünk, hogy saját maga megtalálja, hogyan lehet sebességbe rakni az autót, az életét, úgy, hogy maga jön rá, mert adott hozzá mindene, és nekünk csak bíztatni kell, hogy GO! Elképzelhetjük úgy is, hogy van egy jól felszerelt konyhád. Te belépve a saját életed konyhájába, ahol ott egy csomó alapanyag, amiből számtalan jobbnál, jobb ételt lehet készíteni, de te megszokásból mindig ugyanazt csinálod. A coach, mint egy jóbarát motivál, támogat és segít kilépni a megszokott komfortzónából, és cserébe végtelen lehetőségek sora tárul fel, sokkal finomabb, új, izgalmas és változatosabb menüvel.”

Színes segítség

Színes segítség például álláskereséshez (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A coach kreatív kérdezéstechnikával, színes coach kártyákkal, interaktív feladatokkal, tesztekkel mozdítja ki komfortzónájából a hozzá segítségért fordulót. Ehhez vannak színes szemléltető eszközei, amelyekkel játékos formában vezeti el a változás, változtatás útjához az embert. „Fontos, hogy remek célkitűzéseink legyenek. Vagyis: reális, elosztott, mérhető, elérhető, konkrét célokat fogalmazzunk meg. Nyilván mindenki boldogságra vágyik, de van, akinek ez a társat, a szép otthont, vagy a kiegyensúlyozott munkakörülményeket jelenti.”

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás