RETRO RÁDIÓ

Így fogyjon negyven felett

A hormonális változások és a lassuló anyagcsere miatt a negyvenes éveikben járó nők többsége harcol a pluszkilókkal, amelyeket már nem egyszerű leadni. A jó hír az, hogy viszont egyáltalán nem lehetetlen.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.08.25. 11:23
negyven felett fogyás MBI számolás

Az elhízás minden életkorban veszélyes. Nemcsak esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulásának kockázatát is növeli – magyarázza a napidoktor.hu. Az elhízásnak két fajtájáról beszélhetünk: az alma típusú a hasra lokalizálódik, míg a nőiesnek nevezett körte típusú a csípőre és a combokra. Ezek nemcsak külső megjelenésükben különböznek egymástól, hanem a veszélyeket illetően is. Az előbbi hajlamosít a koszorúér-betegségekre és társul a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, a zsír- és anyagcserezavarral, a mozgásszervi, valamint az epebetegségekkel, míg az utóbbinál a visszérbetegség a gyakori.

A titok: mozgás és étrend

A szakemberek szerint két titok van: az étrend és a mozgás. A zöldségek és a gyümölcsök legyenek az alapételek, amelyek abban is segítenek, hogy ne együnk túl sokat másból. Kerüljük a sült ételek, az üdítők és az alkohol fogyasztását, és az sem mindegy, hogy mit mikor eszünk. A reggeli legyen fehérjében, rostokban, növényi zsírokban gazdag és laktató. Minél többet mozgunk, annál több kalóriát tudunk elégetni, vagyis annál jelentősebb lehet a súlycsökkenés. 40 éves kor fölött az egész testet átmozgató erősítő edzések ajánlottak, heti 3-5 alkalommal. Bár a menopauza közeledtével a legtöbben a test középső részére hajlamosak hízni, a szakember szerint ne csak bizonyos testtájakra koncentráljunk, hanem mozgassunk át minden izomcsoportot. Így hatékonyabbá válik az izomépítés, és idővel az egész testet sikerülhet átformálni.

BMI-számolás

Az elhízás mértékét a BMI (Body Mass Index – testtömegindex) alapján határozhatjuk meg. BMI = testsúly (kg) elosztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. A normál BMI korcsoportonként változik.

Életkor (év) BMI

19–24 19–24

25–34 2o–25

35–44 21–26

45–54 22–27

55–64 23–28

65– 24–29

Fotó: GettyImages

 

Ezeket olvastad már?
Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás