Óriás áttörés az alvászavarok kutatásában; összefüggést találtak az ételek és a horkolás között.
Több mint 400 ezer ember vett részt egy kutatásban az Egyesült Királyságban, ami meglepő feltárásokat tett az alvási apnoéval kapcsolatban. Annak ellenére, hogy sokáig tartotta magát, az alvási apnoéban szenvedőknek kerülniük kell a tejtermékeket, most egy friss felmérés szerint többféle sajt fogyasztása is csökkenheti a súlyos horkolást.
A kutatók szerint a magasabb sajtfogyasztás akár 28%-kal is csökkentheti az alvási apnoé kockázatát. Leggyakoribb formája a betegségnek az úgynevezett obstruktív alvási apnoé szindróma, melynek következtében a torok falai ellazulnak és alvás közben néhány másodpercre beszűkülnek vagy bezáródnak, ez légzési szüneteket és hangos horkolást okoz.
Bár nem minden horkolónak van alvási apnoéja, a kettő gyakran kéz a kézben jár. Előzőleg azt ajánlották a betegséggel küzdőknek, hogy kerüljék el a tejtermékeket, mert ezek megnövelhetik a nyálkaképződést és eltömíthetik a légutakat.
A kínai Chengdu Egyetem kutatói szerint a sajt több mint 20 módon csökkentheti az alvási apnoé kockázatát, beleértve a tesztoszteronszint növekedését és a vérnyomás csökkentését – írja a Daily Mail.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre