Igaza volt Rockynak? Egészséges a nyers tojás fogyasztása vagy sem? Ez az igazság

Ha több fehérjét és tápanyagot szeretnél hozzáadni étrendedhez, a tojás egy kiváló alapanyag ehhez, tanulmányok is kimutatták, hogy fontos mikro- és makrotápanyagokat tartalmaz. A nyers tojás táplálkozási profilja és a főtt tojás táplálkozási profilja azonban kisebb különbségeket mutat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.11.05. 17:30
egészség étrend tojás

Ki ne emlékezne Sylvester Stallone legendás mozisorozatára, melyben a címszereplő bokszoló, Rocky tojáskoktéllal kezdi a napot. A szakemberek szerint bár a tojás rendkívül tápláló, nyersen fogyasztva növelheti a szalmonellával való megfertőződés esélyét és bizonyos tápanyagok felszívódását is megzavarhatja. A tojás mindkét formájában fontos mikro- és makrotápanyagokat tartalmaz, viszont van némi különbség táplálkozási profiljaik között.

A szalmonella baktériumok elpusztulnak a hő hatására, ezért is érdemesebb inkább megfőzve vagy megsütve fogyasztani a tojást.
A szalmonella baktériumok hő hatására elpusztulnak, ezért is érdemesebb inkább megfőzve vagy megsütve fogyasztani a tojást (Fotó:  unsplash)

Ahogy a főtt tojás, úgy a nyers is tele van fontos tápanyagokkal: kiváló minőségű fehérjék, egészséges zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, szemvédő antioxidánsok és egyéb tápanyagok forrása. Emellett egy egész tojás 6 gramm proteint és 5 gramm zsírt tartalmaz. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a tápanyagok szinte mind a tojássárgájában találhatók, a fehérje nagyrészt proteinből áll.

A nyers tojás csökkenheti a fehérjefelszívódást

A tojás az egyik legjobb állati fehérjeforrás, sőt mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Egy kisebb kaliberű, régebbi tanulmány szerint azonban a tojás nyersen fogyasztva csökkentheti ezeknek a minőségi fehérjéknek a felszívódását. A tanulmány 5 embernél hasonlította össze a főtt és a nyers tojásból származó fehérje felszívódását és azt találta, hogy a főtt tojásban lévő fehérjék 90%, míg a nyers tojásban lévő fehérjéknek csak 50%-a szívódott fel.

A nyers tojásfehérje akadályozhatja a biotin felszívódását

A biotin egy vízben oldódó B-vitamin, más néven B7-vitamin. Ez a vitamin részt vesz a szervezet glükóz- és zsírsavtermelésében. Míg a tojássárgája jó biotinforrás, a nyers tojásfehérje avidin nevű fehérjét tartalmaz. Ez a fehérje a vékonybélben a biotinhoz kötődik, megakadályozva annak felszívódását, az avidin hő hatására elpusztul, így a főtt tojásoknál már nem állhat fenn ez a probléma.

A nyers tojás baktériumokkal szennyezett lehet

A nyers és alulfőtt tojás szalmonellát, egyfajta káros baktériumot tartalmazhat. A szennyezett tojás fogyasztása ételmérgezést okozhat, a betegség tünetei közé tartozik a gyomorgörcs, a hasmenés, a hányás és a láz. Ezek a tünetek akár napokkal később is jelentkezhetnek, kellemetlen hatásuk 4-7 napig is eltarthat.

Hogyan lehet minimalizálni a bakteriális fertőzés kockázatát?

A Healthline oldala megjegyzi, bár a legjobb megoldás még mindig az, ha megfőzöd vagy megsütöd a tojást, aki  mégis nyersen szeretné fogyasztani, annak érdemes az alábbi pár tanácsot megfogadnia:

– vásárolj pasztőrözött tojást,

– csak az élelmiszerbolt hűtött részlegében tárolt tojást vegyél,

– tartsd a tojást hűtőszekrényben,

– ne vásárolj és ne fogyassz tojást a lejárati időn túl,

– a repedt vagy piszkos tojásokat ne használd,

– moss kezet és minden mást, ami a nyers tojással érintkezhetett.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás