Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Ezek után garantáltan nem marad ki egyetlen nap sem a fogmosás!Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.12.
fog betegség demencia

Ijesztő felfedezést tettek japán kutatók: a fog- és fogínybetegségek szoros kapcsolatban állnak a hippokampusszal, az Alzheimer-kórban érintett agyi területtel. A vizsgálatuk során arra a következtetésre jutottak, hogy már egy fog elvesztése révén annyit csökken a memóriazavarokat kiküszöbölő agykéreg, mint normál esetben egy év öregedés alatt – írja a Mirror.

 

Fotó:  Pixabay

A felfedezés azért különösen súlyos, mert a demencia egyre több fejlődő országban kerül a vezető halálokok körébe, míg a fogmosás elmaradása az ínybetegségek legfőbb kiváltó oka. A fogíny gyulladásos betegségei következtében zsugorodni kezd az íny, kieshetnek a fogak, ez pedig az agyon is érezteti hatását – épp ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. 

A négyéves kutatás során a szakértők fogorvosi vizsgálatokat, agyi felvételeket készítettek a résztvevőkről, akiknek aztán a fogápolási szokásaikról is részletesen nyilatkozniuk kellett, valamint memóriateszteket is végeztek. Az eredmények pedig azt mutatták, minél sérülékenyebb az íny és a fogak, annál nagyobb eséllyel jelentkezett demencia az alanyok körében.

A japán kutatók a napi többszöri fogmosás mellett a rendszeres fogászati szűrés jelentőségét is kihangsúlyozták: sok esetben ugyanis bár egy-egy fog menthetetlen, ezek szakszerű pótlásával meg lehet előzni az agyi hanyatlást.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás