Sportos cicifixek: az edzéshez elengedhetetlenek ezek a melltartók





Az edzéshez a nőknek nem csupán megfelelő edzőszettre van szükségük, de az sem mindegy, hogy mit viselnek alatta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
egészség

Egy jó sportmelltartó hosszú távon nem csupán a melleket védi a megereszkedéstől, hanem kiküszöböli a váll- és hátproblémákat is. A minőségi sportmelltartókat meg kell fizetni, de megéri a beruházást.

Fontos a megfelelő választás (Fotó: Shutterstock)

Sportmelltartó típusok

A melltartókat három kategóriára oszthatjuk a megerősítés módja szerint. A kompressziós melltartók szorosan tartják a testhez a melleket egy erős, de rugalmas anyaggal, és nincsenek külön kosarak. A kosaras melltartók kosaranként rögzítik a melleket, a klasszikus melltartókhoz hasonlóan. Nagyobb mellméretnél ez a típus ajánlott. A hibrid az előző kettő kombinációja, ami kosarat és kompressziós anyagot is tartalmaz.

Edzéshez válasszunk

A jógázáshoz, nyújtásokhoz gyenge erősségű („low support”) melltartók is elegendőek, a túrázáshoz, biciklizéshez és síeléshez viszont már közepes fokozatú („medium support”) felsőt válasszunk. A futás, a kondizás vagy az aerobic mindenképpen a legerősebb („high support”) topot igényli.

Nem mindegy a típus és a fazon

Milyen legyen? Csatos, belebújós, felsővel egybevarrt, keresztpántos, push-up, vagy cipzáros? A legjobb, ha mindegyikből felpróbálunk egyet és mozgunk bennük egy kicsit. Ha a melltartó szorít, felcsúszik, tekeredik, akkor nem lesz jó. Fontos, hogy a mellet lefedező puha anyag is tökéletesen kell illeszkedjen, hiszen ez adja a tartást.

Miből készült?

Érdemes megnézni az anyagösszetételt, amit a melltartó belső részén található kis fehér papíron jelölnek. A legjobb anyag bőrbarát, jól szellőző, elvezeti az izzadságot és antiallergén – tehát az erős izzadás hatására sem okoz bőrkiütést. Ilyen a pamut és a spandex.

Egy év után cserélni kell

A rendszeres edzések mellett egy sportmelltartó sem bírja egy évnél tovább. Érdemes egyszerre több darabot venni, mert a mindennapos mosás rontja a minőséget.

Körültekintően kezeljük

A sportmelltartót általában kézzel, puha ruhával és hideg-langyos vízben ajánlott mosni. Nem jó a 30-40°-os víz, ez az anyag kinyúlásához vezet. Ezért se csipeszeljük fel a fregolira, inkább szépen terítsük ki egy sima felületre és hagyjuk megszáradni.

Káros őrület a hobbifutók között

Közösségi fórumokon adják egymásnak a tanácsokat a hobbifutók. A legelképesztőbb tipp a mellek rögzítése szigetelőszalaggal. Amellett, hogy nem támaszt, nem ad tartást, komoly allergiás reakciót is okozhat a ragasztó és az izzadtság keveredése.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás