RETRO RÁDIÓ

Súlyos betegséget okozhat, ha a szobában teregetünk

Hiába a száradó ruhák kellemes illata, akár az életünket is kockáztathatjuk azzal, ha zárt térben, a szobánkban teregetjük ki a frissen mosott ruháinkat.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.01.02. 21:00
tüdőbetegség teregetés

A lakásban szárított ruhák akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk. Az orvosok figyelmeztetése szerint a szobában szárított ruhák elsősorban azok számára jelenthetnek komoly egészségügyi kockázatot, akiknek gyenge az immunrendszere vagy asztmában szenvednek - írja a Házipatika.

 

Fotó: Pixabay

A párás környezet kifejezetten kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. A szakértők különösen az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba veszélyeire figyelmeztetnek, ez ugyanis tüdőbetegséget okozhat. Az orvosok azután tették közzé figyelmeztetésüket, hogy egyre több olyan beteggel találkoznak, akiket az Aspergillus fertőzött meg.

„Egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ez száradáskor a levegőbe kerül. A legtöbben eleve immunisak vagyunk azokkal a penészgombákkal szemben, amelyek az ilyen nedves körülményeket kedvelik, azok közül pedig, akik nem immunisak, szintén sokan nem betegszenek meg tőle, mivel az immunrendszerük legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna” - mondta David Denning professzor, a manchesteri aspergillosis központ munkatársa a Daily Mailnek.

„Az asztmások azonban belélegezve a kórokozót köhögni és zihálni kezdhetnek. Azok szintén veszélyben vannak, akiknek valami miatt legyengült az immunrendszerük - például mert kemoterápiás kezelés alatt állnak, vagy mert AIDS-esek. Náluk a penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben” - teszi hozzá a szakértő.

Azt tanácsolom tehát, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben a lakáson belül, ahol keveset tartózkodnak, lehetőleg minél távolabb a hálószobától.”

Ezeket olvastad már?
Torokfájás, köhögés, zihálás? Már 16 ezer halottja van a koronavírusnál is pusztítóbb járványnak

Torokfájás, köhögés, zihálás? Már 16 ezer halottja van a koronavírusnál is pusztítóbb járványnak

Magas vérnyomás? Ezzel a gyümölcslével örökre kigyógyulhatsz belőle

Magas vérnyomás? Ezzel a gyümölcslével örökre kigyógyulhatsz belőle

Ezt a 4 ételt soha ne melegítsd újra, ha jót akarsz magadnak!

Ezt a 4 ételt soha ne melegítsd újra, ha jót akarsz magadnak!

Ez a 10 ok az, amiért szükségünk van az érintésre

Ez a 10 ok az, amiért szükségünk van az érintésre

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás