RETRO RÁDIÓ

Hoppá: súlyos betegséget okozhat a délutáni alvás

A tudósok hosszú ideje vitáznak azon, hogy hasznos vagy káros a napközbeni szunyókálás - most elkeserítő felfedezéseket tettek.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.01.23. 17:20
délutáni alvás betegségek szunyókálás

A délutáni alvás mellett szólók kutatásai szerint a szunyókálás jótékony hatással van a kognitív funkciókra, azonban más szakértők úgy gondolják, hogy bizonyos esetekben akár a várható élettartamot is megrövidítheti, ha ebéd után ledőlünk. Sőt, a legújabb felfedezések szerint a hosszabb szieszták még a cukorbetegségre való hajlamot is növelhetik, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy a különböző hosszúságú pihenőkre másként reagál az emberi szervezet - íjra a Házi Patika.

 

Fotó: Pixabay

Egy korábbi kutatás során a tudósok 27 000 nyugdíjas kínai férfit és nőt vizsgáltak meg, akiket négy csoportba osztottak aszerint, hogy mennyi időt töltöttek naponta szunyókálással (0-60 perc). A résztvevők több mint kétharmada (nagyjából 18 500 ember) saját bevallása szerint rendszeresen alszik délutánonként. Miután a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az éjszakai alvás hossza és a fizikai aktivitás, kimutatták, hogy az egy óránál többet szunyókáló emberek esetében jóval nagyobb a prediabétesz és a diabétesz kialakulási esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem alszanak napközben.

Bár az egy óránál hosszabb délutáni pihenő növelte a vércukorszintet és a cukorbetegség kialakulási esélyeit, a 30 percnél rövidebb ideig alvók esetében általában alacsonyabb vércukorszintet mértek a szakemberek, azokhoz képest, akik soha nem szunyókáltak. Ez az összefüggés azonban statisztikailag nem volt jelentős.

„A mostani eredmények rendkívül fontosak azoknak az embereknek a szempontjából, akik rendszeresen alszanak délutánonként” - közölte Eliane Lucassen, a Leiden Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója. „Az úgy nevezett minialvások bizonyos emberek számára hasznosak lehetnek, de nem szabad, hogy túl sokáig tartsanak.”

 

Fotó: Pixabay

A tudósok azonban kiemelték, hogy a vizsgálatok során nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk. Elképzelhető például, hogy a cukorbetegség maga váltja ki a fáradtságot, ami miatt az emberek többet alszanak napközben.

Ugyanakkor Kínában, több más országhoz hasonlóan, a délutáni alvás teljesen elfogadott és megszokott dolog, szinte minden korosztály ledől napközben. Mivel a délutáni alvás ilyen gyakori a kínaiak körében, a szakértők szerint kevésbé valószínű, hogy az emberek a magas vércukorszint, vagy a diabétesz miatt szunyókálnának ennyit.

Egy 2010-es kínai felmérés szerint a délután rendszeresen alvók (heti 4-6 nap) körében 50 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulási esélye, azokhoz képest, akik ennél ritkábban, vagy egyáltalán nem aludtak napközben. Ez az összefüggés azok után is megmaradt, hogy a kutatók más rizikófaktorokat is figyelembe vettek, és kizárták azokat, akik valamilyen betegségben szenvedtek, vagy akik napközbeni álmosságról panaszkodtak.

A vizsgálatok után a kutatók úgy gondolták, hogy „kevésbé valószínű, hogy a cukorbetegség napközbeni álmosságot okozna. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a délutáni szunyókálás növeli a cukorbetegség kialakulási esélyeit.”

Ezeket olvastad már?
Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás