RETRO RÁDIÓ

Hoppá: súlyos betegséget okozhat a délutáni alvás

A tudósok hosszú ideje vitáznak azon, hogy hasznos vagy káros a napközbeni szunyókálás - most elkeserítő felfedezéseket tettek.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.23.
délutáni alvás betegségek szunyókálás

A délutáni alvás mellett szólók kutatásai szerint a szunyókálás jótékony hatással van a kognitív funkciókra, azonban más szakértők úgy gondolják, hogy bizonyos esetekben akár a várható élettartamot is megrövidítheti, ha ebéd után ledőlünk. Sőt, a legújabb felfedezések szerint a hosszabb szieszták még a cukorbetegségre való hajlamot is növelhetik, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy a különböző hosszúságú pihenőkre másként reagál az emberi szervezet - íjra a Házi Patika.

 

Fotó: Pixabay

Egy korábbi kutatás során a tudósok 27 000 nyugdíjas kínai férfit és nőt vizsgáltak meg, akiket négy csoportba osztottak aszerint, hogy mennyi időt töltöttek naponta szunyókálással (0-60 perc). A résztvevők több mint kétharmada (nagyjából 18 500 ember) saját bevallása szerint rendszeresen alszik délutánonként. Miután a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az éjszakai alvás hossza és a fizikai aktivitás, kimutatták, hogy az egy óránál többet szunyókáló emberek esetében jóval nagyobb a prediabétesz és a diabétesz kialakulási esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem alszanak napközben.

Bár az egy óránál hosszabb délutáni pihenő növelte a vércukorszintet és a cukorbetegség kialakulási esélyeit, a 30 percnél rövidebb ideig alvók esetében általában alacsonyabb vércukorszintet mértek a szakemberek, azokhoz képest, akik soha nem szunyókáltak. Ez az összefüggés azonban statisztikailag nem volt jelentős.

„A mostani eredmények rendkívül fontosak azoknak az embereknek a szempontjából, akik rendszeresen alszanak délutánonként” - közölte Eliane Lucassen, a Leiden Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója. „Az úgy nevezett minialvások bizonyos emberek számára hasznosak lehetnek, de nem szabad, hogy túl sokáig tartsanak.”

 

Fotó: Pixabay

A tudósok azonban kiemelték, hogy a vizsgálatok során nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk. Elképzelhető például, hogy a cukorbetegség maga váltja ki a fáradtságot, ami miatt az emberek többet alszanak napközben.

Ugyanakkor Kínában, több más országhoz hasonlóan, a délutáni alvás teljesen elfogadott és megszokott dolog, szinte minden korosztály ledől napközben. Mivel a délutáni alvás ilyen gyakori a kínaiak körében, a szakértők szerint kevésbé valószínű, hogy az emberek a magas vércukorszint, vagy a diabétesz miatt szunyókálnának ennyit.

Egy 2010-es kínai felmérés szerint a délután rendszeresen alvók (heti 4-6 nap) körében 50 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulási esélye, azokhoz képest, akik ennél ritkábban, vagy egyáltalán nem aludtak napközben. Ez az összefüggés azok után is megmaradt, hogy a kutatók más rizikófaktorokat is figyelembe vettek, és kizárták azokat, akik valamilyen betegségben szenvedtek, vagy akik napközbeni álmosságról panaszkodtak.

A vizsgálatok után a kutatók úgy gondolták, hogy „kevésbé valószínű, hogy a cukorbetegség napközbeni álmosságot okozna. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a délutáni szunyókálás növeli a cukorbetegség kialakulási esélyeit.”

Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás