„Volt, hogy hátat fordított az eladó” - maszkban siketként és nagyothallóként

Bele sem gondolunk, milyen akadályokba ütközhetünk, ha a kommunikáció egyetlen útja a szájról olvasás. A Metropol arra volt kíváncsi: hogyan boldogulnak a siket és nagyothalló társaink, illetve hogyan tudjunk mi magunk is segíteni őket.

Megosztás
Szerző: Metropol
2020.12.09. 04:50
Társadalmi ügy

A bevezetett korlátozások már nem csak a zárt terekben írják elő a maszk használatot, hanem a köztereken is, vagyis szinte állandóan hordjuk a járvány terjedését megelőzendő. Sokan bele sem gondolunk egy beszélgetés során - mert természetes -, hogy így is értünk, visszakérdezünk, főleg fontos helyzetekben, mint amikor az egészségünkről van szó. Képzeljük csak el, hogy covid-helyzetben kórházba kerülünk, és nem értjük, amit az orvos mond például arról, hogy milyen kivizsgálások szükségesek.

„Zavar ez a maszkos helyzet”

„Siketen születtem, de integráltan, halló személyek között nőttem fel, ezért a beszéd és a szájról olvasás útján szoktam kommunikálni. Az évek során kialakult az a rutin, hogy általában gond nélkül, önállóan tudok kommunikálni. Zavarnak ezek a „maszkos helyzetek„, ezért inkább kerülöm a személyes találkozásokat. Ugyanis kellemetlenül érzem magam, amikor a legegyszerűbb szituációkban sem értem, hogy mit szeretnének mondani nekem az utcán vagy a boltban” -osztja meg gondolatait dr. Loványi Eszter a Metropollal.

„Nem bocsátanám meg magamnak, ha bárki miattam fertőződne meg”

A másik oldalon, azt sem bocsátanám meg magamnak, hogy valaki (pl. ügyintéző vagy nekem „tolmácsoló” családtag) azért fertőződne meg, mert miattam lehúzza a maszkját. Próbálom a lehető legpozitívabban megélni és felfogni ezt az időszakot: napról napra tudatosítom magamban, hogy annak kell örülnöm, hogy egyelőre mindenki egészséges a családban és a modern technikának köszönhetően már videoprogramokon keresztül beszélgethetek ismerősökkel, részt vehetek értekezleteken – folytatja. Farkas Diána jelnyelvi tolmács. A képen látható átlátszó maszk ára 900-2500 forint között mozog.
Ezeket olvastad már?
Hatékony stresszkezelés pirulák helyett: éld meg a meditáció csodáját!

Hatékony stresszkezelés pirulák helyett: éld meg a meditáció csodáját!

Felkavaró színház a nárcisztikus személyiségzavarról

Felkavaró színház a nárcisztikus személyiségzavarról

Őszi kajafitnesz, izgalmas ízekkel

Őszi kajafitnesz, izgalmas ízekkel

7 ok, amiért nem csillapodik az éhség

7 ok, amiért nem csillapodik az éhség

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Egészség

Őszi kajafitnesz, izgalmas ízekkel

Aki azt hiszi, hogy ősszel nem lehet egészségesen étkezni, az hatalmas tévedésben van. Ilyenkor érdemes feltölteni szervezetünk vitaminraktárát. Ráadásul rengeteg izgalma ízt is rejt ez az évszak.

Egészség

Így vigyázzunk magunkra a hidegben

Minden évszakváltás megterheli a szervezetet, éppen ezért időben gondolnunk kell arra, hogy egy kicsit tudatosabban menjünk bele a télbe. Az apró vacogások ugyanis a megfázás mellett még számos betegségnek nyithatnak ajtót.

Egészség

Fitt tippek, mielőtt beütnek a mínuszok

Az őszi még kedvez a szabadtéri edzéseknek, hiszen ilyenkor nagyon friss a levegő és rétegesen öltözködve kellemes a kinti sport. Érdemes azonban felkészülni a változó időjárási viszonyokra.

Ezek is érdekelhetik