RETRO RÁDIÓ

Oszlassuk el a tévhiteket, ez nemcsak az idősek sportja





A nordic walking lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. A kifejezést magyarul északi járásnak vagy északi gyaloglásnak fordíthatnánk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.16.
edzés sport

A walking ugyan sétát jelent, de a nordic walkingot semmiképpen sem nevezhetjük sétának, hiszen ez sokkal intenzívebb mozgásforma.

A járványveszély alatt tökéletes egyéni sport (Fotó: KOVÁCS JUJU)

Miért jobb mint a sima séta?

– Mozgásformáját tekintve ez egy sportos gyaloglás két bottal, amikor a botokat azért használjuk, hogy a felsőtestünket jól átmozgathassuk, miközben kíméljük az ízületeinket. Ugyanakkor a bot stabilizál, elősegíti a ritmusos, lendületes gyaloglást – magyarázta Lipusz Judit nordic walking oktató. – Mivel a járványveszély idején az egyéni sportolás ajánlott, erre a nordic walking tökéletesen alkalmas. A célcsoportok köre széles, a 40-50-60-as korosztály mindenképpen beletartozik, de akár fiatalabbak is. Itt is igaz az, hogy minél fiatalabban kezd hozzá valaki, annál többet tud kihozni a sportágból.

Mindenkinek segít

Az ülőmunkát végzőknek, például a tartósan home office-ban dolgozóknak kiváló mozgásforma, hiszen a rendszeres nordic walkingozással a felső test izomzata jól karbantartható, az egész test átmozgatható. A túlsúllyal küzdőknek, a fogyni vágyóknak is segít, hiszen a botok helyes használatával a testsúly 33 százalékával tehermentesíthetik ízületeiket, így többet, vagy intenzívebben tudnak majd gyalogolni anélkül, hogy megfájdulna a térdük vagy csípőjük. A természetet kedvelőknek, a túrázóknak kiváló eszköz, hogy még jobb legyen a túra. A nordic walkinggal síkon felgyorsulnak, változatos technikákkal gyalogolhatnak, a botokkal könnyebben meghódíthatják az emelkedőket, a lejtőkön kímélik az ízületeiket. A régóta nem sportolóknak és sportolóknak egyaránt hasznos edzés lehet.

Néhány ügyes technikai trükk

A lépéskombinációk variálhatók. Nem mindegy ugyanis, hogy állóképességet, mozgáskoordinációt, egyensúlyérzéket vagy éppen ritmusérzéket akarunk-e fejleszteni. Lehet diagonál, páros bot váltásokkal, 1-3, sasszé, 3 páros 3 sasszé, 1-3 futás, vagy amit éppen a célok függvényében szeretnénk edzeni, fejleszteni. Bár a nordic walking szabadidő sport, ám a sportág berkeiben különlegességeket is lehet találni. Egy ilyen extraa zenés intenzív nordic walking edzés. Különféle nordikos technikákat, változatos lépéskombinációkat, futásokat, ugrásokat alkalmaznak, mindezt a zene ritmusára.





Ezeket olvastad már?
40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás