RETRO RÁDIÓ

Metropol tippek, ha fáj a fejed





A fejfájással komolyan kell foglalkozni, ha nagyon erős, vagy ha rendszeresen jelentkezik. Ilyenkor segít a fejfájásnapló.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.30.
fejfájás segítség egészség

Írjuk le, mikor, milyen gyakran, milyen napszakban jelentkezett a fejfájás, mit ettünk, ittunk előtte, ha dohányzunk, hány szál cigarettát szívtunk el, jegyezzük fel, hogy szedünk-e új gyógyszert, illetve azt is, ha valamilyen stresszes helyzet nehezíti meg a napot. Keressük az összefüggéseket a körülmények és a fejfájás kezdetének időpontja között.

Nem lehet kizárni, hogy a visszatérő fejfájások hátterében lelki tényezők állnak, de csak akkor, ha minden más okot már megvizsgáltak Fotó: Shutterstock

Ha fáj, akkor

Masszírozzuk meg a homlokunkat, a szemzugot és a hajhagymákat.

Lélegezzünk mélyeket.

• Tegyünk a homlokunkra hideg borogatást.

Igyunk sok vizet.

A migrén elsődleges fejfájás, azaz nem más kísérő tünet. Fotó: Shutterstock

A fejfájás többféle módon is lecsaphat. Nézzük, hány típusa ismert

1. Mulandó fejfájás – A hátterében valamilyen átmeneti ok található, melynek megszűnésével a panasz is elmúlik. Okozhatja napszúrás, hosszú számítógépezés, másnaposság, túlzott koffein fogyasztás, stressz vagy akár az elhasznált levegő is. Sokszor az ok olyan banális, hogy eszünkbe sem jut gyanakodni.

2. Tüneti fejfájás - A fejfájás lehet egy komolyabb betegség vezető tünete is. A háttérben állhat akár foggyulladás, arcüreggyulladás, rövid-, vagy távollátás, a nyaki gerinc elváltozása, vérnyomáskiugrás és még sorolhatnánk.

3. Migrén - A migrén elsődleges fejfájás, azaz nem más kísérő tünet. A rohamokat számos tényező előhívhatja A féloldali, erős, lüktető, fizikai terhelésre súlyosbodó fájdalmat kísérheti hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység is. Kialakulását gyakran bevezető tünetek előzik meg: látás- vagy beszédzavar, végtagzsibbadás, szédülés, esetleg hangulatváltozás hívhatja fel a közelgő rohamra a figyelmet. A rosszullétek néhány óráig, de akár napokig is tarthatnak, és havonta többször ismétlődhetnek. Nőknél a terhesség alatt a migrén általában javul, menopauzában megszűnik.

4. Vírusfertőzés - Vírusfertőzések kísérő tüneteként is fájhat a fejünk, de ezek a tünetek a gyógyulás folyamatával elmúlnak.

5. Fejsérülés - Fejfájás lép fel komoly fejsérülés, szélütés, agyi érelváltozás vagy agydaganatos megbetegedés esetén is.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás