RETRO RÁDIÓ

Mit tud egy kulacs 3000-ért?

Egyre többen hasznának környezetvédelmi megfontolásból vagy praktikus okokból kulacsot. Mire kell figyelni ezek vásárlásakor és milyen típusokat kapni pár ezer forintért? Leteszteltük.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.08.31. 15:59
teszt

 

Annak érdekében, hogy az egészségre legkevésbé káros anyagból készült kulacsot vásárolhassuk meg, a következő alapvetésekkel nem árt tisztában lenni:

Nem mindegy milyen műanyagból készülnek

Azt, hogy milyen fajta műanyagból készül egy palack, a termék alján található háromszögbe írt számjegy árulja el.

• 1-es szám: PET, vagy PETE

• 2-es szám: HDP vagy HDPE

• 3-as szám: PVC

• 4-es szám: LDPE

• 5-ös szám: PP

• 6-os szám: PS

• 7-es szám: BPA

A szakértők szerint a kettes, a négyes és az ötös számmal jelölt termékek valószínűleg ártalmatlanok az emberi szervezetre, az 1-es, a 3-as, 6-os és 7-es számokkal jelölt termékek viszont komoly veszélyt jelenthetnek, ezeket kerülni kell vásárláskor.

Fém kulacsból sem mindegy, milyet veszünk

Gyártanak alumíniumból és rozsdamentes acélból is kulacsokat. Az alumíniummal sajnos ugyanaz a baj, mint sok műanyaggal: rákkeltő anyagok oldódhatnak a beltartalomba a flakon faláról. A bevonatmentes rozsdamentes acél viszont jó választás lehet, főleg víz tárolására.

Milyen kulacsot kapni háromezer forint körül?

Természetesen ennél olcsóbban is vásárolhatunk kulacsot a fenti szempontok figyelembevételével, de tapasztalatunk szerint a 2-4000 Ft közötti összeghatár az, amennyiért már strapabíró, jó minőségű és igényes kialakítású darabokat lehet venni. Nézzük, miket találtunk!

Lizzy Card Lollipop Hello Panda kulacs

Ez az igazán színes, 600ml-es kulacs elég sok helyen kapható, jellemzően 2500 Ft körül. Az anyaga tritán műanyag és nincs benne BPA. Ezen kívül biztonsági záras a teteje és van benne egy belső szűrő is. Tölthető bele hideg és forró ital is, ami plusz pont, viszont az akasztót helyettesítő műanyag karabiner miatt kicsit le kell vonnunk az összpontszámból.

[mw-rating-block block-title="Lizzy Card Lollipop Hello Panda kulacs" item-1="1189;8;10" item-2="1192;8;10" item-3="1195;8;10"]

DM Profissimo rozsdamentes acélkulacs

A drogérialánc három színben is kínál ilyen félliteres, nemesacél kulacsot. Az italtartó dupla falu, ezért rendkívül jól tartja a hőt: 12 órán keresztül melegen, 24 órán keresztül pedig hidegen tartja a bele töltött italt. Az ára 2990 Ft, további előnye pedig, hogy nagyon strapabíró és kopásálló anyaggal van kívülről bevonva. A hőtartás, a különleges dizájn, a hosszú élettartam és a könnyű szállíthatóság miatt nálunk ez 10-ből 10-es.

[mw-rating-block block-title="DM Profissimo rozsdamentes acélkulacs" item-1="1189;10;10" item-2="1192;10;10" item-3="1195;10;10"]

Müller Ars Una Kulacs

A másik nagy drogérialánc kínálatában egy egészen jó minőségű műanyag kulacsra bukkantunk. 650 ml-es kapacitása csak az egyik óriási előnye. BPA mentes műanyagból készült, nem is akármilyenből: eastman tritan műanyagból. Ez az anyag szinte törhetetlen, sokkal jobban ellenáll a fizikai behatásoknak, mint a többi műanyag vagy az üveg. Nem vetemedik, reped és horpad be. A termék ára 3590 Ft, de akciósan háromezer forint alatt is be lehet szerezni. Food Save minősítéssel, kétállású, biztonsági záras tetővel és akasztóval is rendelkezik, viszont mosógépben nem mosható. Drágább, mint a DM fém kulacsa, viszont van akasztója és nagy az űrtartalma.

[mw-rating-block block-title="Müller Ars Una Kulacs" item-1="1189;7;10" item-2="1192;10;10" item-3="1195;10;10"]

Brita Fill&Go Active vízszűrős kulacs

Strapabíró, könnyű, BPA mentes műanyagból készült, aminek a minőségét és biztonságos használhatóságát a német Műszaki Ellenőrzési Intézet garantálja. A 3990 Ft-ért megvásárolható kulacs nem csak tárolja a vizet, a beépített szűrőnek köszönhetően meg is tisztítja. A kapacitása 600 ml és mindössze 22 cm magas, az átmérőjének hála pedig minden szabvány pohár/ palacktartóval kompatibilis. A hátránya viszont pont az egyik előnye: 150 literenként új szűrőt kell bele venni. Ez, a biztonsági zár és az akasztó hiánya, valamint az ára ront az összértékén.

[mw-rating-block block-title="Brita Fill&Go Active vízszűrős kulacs" item-1="1189;8;10" item-2="1192;10;10" item-3="1195;8;10"]

Ezeket olvastad már?
Azonnal töröld, ha telepítetted: lehallgatja a mobilokat egy androidos app

Azonnal töröld, ha telepítetted: lehallgatja a mobilokat egy androidos app

Tönkreteszed a telefonodat, ha így töltöd!

Tönkreteszed a telefonodat, ha így töltöd!

Költsünk, hogy csökkenjen a rezsink!

Költsünk, hogy csökkenjen a rezsink!

Az élő Nostradamus rémisztő dolgokat jósol 2023-ra

Az élő Nostradamus rémisztő dolgokat jósol 2023-ra

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás