„A kérdőívet kitöltő kereskedők 60 százaléka elítéli a pesti alsó rakpart teljes és végleges lezárását” – mondta a Metropolnak Zsabka Zsolt. A BKIK alelnöke kitért arra is, hogy „a főváros egyes belső részeinek megközelítése autóval már most is jelentős nehézséget okoz az ott működő, szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára. Ha a lezárás létrejönne, sokan nem vállalnak majd munkát egyáltalán az érintett területeken.”

Mint ismeretes, Karácsony Gergely május közepén jelentette be, hogy lezárná a pesti alsó rakpartot az autósok elől, ahogy a Lánchidat is. A bejelentés hurrikánszerű vihart kavart az autósok körében, de a civil szervezetek is értetlenül állnak a váratlan kijelentés előtt.

Zsabka Zsolt és a BKIK bízik abban, hogy a városháza figyelembe veszi a vállalkozók véleményét – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A főváros eddig nem egyeztetett a BKIK-val sem

Az iparkamara az online konzultációt követően egyeztetést kíván kezdeményezni a főváros vezetésével. „A mi vállalkozóinkat senki sem kérdezte meg, pedig a napi munkájukat ez ellehetetlenítené. A városháza a BKIK-hoz sem juttatott el szakmai tervet, pedig háromszázezres vállalkozói közösségről van szó”.

Karácsony Gergely váratlan bejelentése sokkolta az autós társadalmat – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Autóklub: Nincs szakmai alapja a tervezett budapesti lezárásoknak

A Magyar Autóklub jogi képviselője, Tóth Zsuzsanna azt mondta: semmilyen szakmai alapja nincs a lezárásoknak. Társadalmi párbeszéd sincs, az egyeztetések csak formálisak. Tóth szerint a tervek megfontolatlanok, és komoly következményekkel járnak, teljesen megbénulhat Budapest közlekedése.

A főpolgármester eddigi észszerűtlen lépései felfordulást okoztak Budapesten – Fotó: Metropol

A főpolgármester: akit zavar a várakozás, szálljon ki a járművéből

Mint ahogyan a Metropol megírta, 2020 tavaszán szinte egyik napról a másikra alakított ki a főpolgármester biciklisávokat, amelyek borzasztó mértékű dugókhoz vezettek. Több felújítást gyakorlatilag egy időben kezdtek meg, így azóta lapunk felmérése szerint kb. 40 percnyi plusz idővel kell számolnia minden sofőrnek. A főpolgármester azt javasolta: akit zavar a várakozás, szálljon ki a járművéből.