RETRO RÁDIÓ

Visszatért a régi nyócker: drogostanya, hajléktalantábor





Panaszkodnak a lakók, mert újra vonzza a drogosokat és a hajléktalanokat a VIII. kerület. Mit művel a baloldali kerület- és városvezetés errefelé?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.09.
VIII. kerület elborzasztó

Elképesztő a látvány az utcán: egyre gyakrabban látni fetrengő drogosokat és drogosokból lett hajléktalanokat a VIII. kerületben. Amikor interjúzni mentünk a Metropolt megkereső panaszkodó lakosokkal, akkor is beszívott tőlünk pár méterre egy drogos, majd ráájult a betonasztalra a Teleki téren…

Éppen szundikáló drogos (Fotó: Metropol/KB)

Panaszkodnak a helyiek

A helyiek kétségbeesettek, mert pár év javulás után a kerület kezd megint olyan lenni, mint a régi, hírhedt „nyócker” idején. A közterületeket folyamatosan bepiszkító drogosok és hajléktalanok egyre nagyobb problémát jelentenek. Az itt élők úgy érzik, hogy veszteség nélkül nincsen menekülő útvonal a „nyócker” és a Teleki tér környékéről. A helyiek gyakran már egymással veszekednek, mivel segítséget nem kapnak.

Arról, hogy hogyan élik meg a kerület légkörét, három helyi nő, Schnierer Anita, dr. Pálovics Emese és Nyerky Zsani mesélt a Metropolnak.

Nyerky Zsani, Schnierer Anita és dr. Pálovics Emese közösen sétálgat a Teleki téren (Fotó: Metropol/KB)

„Pár éve volt egy időszak, amikor elkezdett a rossz nevű nyolcadik kerületből Józsefvárossá válni ez a rész, de most újra elkezdett romlani a helyzet” – mondta el Anita kétségbeesve.

Felháborodás lett a Pikó-féle drogambulancia-ügyből

A józsefvárosi problémákra a drogambulancia ügye hívta fel a figyelmet. A Teleki tér 7. lakói eleinte csak egy „józan kávézóról” szereztek tudomást, ahol drogosokon segítenének rehabilitációval és munkalehetőséggel. Csak később derült ki, hogy drogambulancia is nyílna szinte teljesen egy helyen a kávézóval. Ettől pánikba estek a környéken: attól tartanak, ez az egész országból ide, a város közepére vonzaná a drogosokat, akik aztán itt maradnak, és hajléktalan lesz belőlük…

Az ügy miatt két lakossági petíció is elindult, egyiket dr. Pálovics Emese, a másikat pedig Schiener Anita indította.

Nyílt titok, melyik kapualjban lehet drogot kapni

„Hogy lehetne itt józan környezetet nyújtani, hogy ha valaki átsétál a következő utcába, már bármilyen szert tud magának vásárolni?” – mondta Nyerky Zsani, aki szerint a kerületben nyílt titok, hogy melyek azok a kapualjak, ahol bárki, bármit beszerezhet…

Úgy tűnik, Pikó meghátrált, de a helyiek nem kapnak infókat

A helyiek attól félnek, hogy egy újabb „drogos” intézmény idevonzaná az egész országból a kábszereseket, akik aztán hajléktalanként itt maradnának…

Úgy vélik: a cél ugyan helyes, de nem a város közepén kellene újabb ilyen intézményeket nyitni, hanem a város szélén. Most nem tudják, mi a helyzet, a kerületi vezetők ellentmondásos nyilatkozataiból úgy tűnik, a rehab nem, csak a „józan kávézó” fog megnyitni – de ennek sem örülnek, mert úgy vélik: egyre több drogost vonz majd a környékre.

Egyre mocskosabbak az utcák

A közös költség egyre csak nő, hiszen a takarítónő sem vállalja már a mindennapos ürüléktakarítást... Zsanett arról mesélt, hogy rendszeressé vált az, hogy az emberek bárhova ürítenek, ahova tudnak – „Gyakran nem is tehetnek róla a gyógyszereik, illetve függőségük miatt, de ez rajtunk még nem segít. Mindennapos látvány, hogy valaki az utcán végzi a dolgát. Nekünk, környékbelieknek így ki kellett fejleszteni egy különleges képességet, hogy ne lépjünk bele az emberi ürülékbe” – zárta a beszélgetést Emese, aki elkeseredett, mi lett megint a „nyóckerből...”

Lassan már az egész kerületben mindenhol emberek fetrengenek (Olvasói fotó)

A helyiek petícióztak, Pikóék ködösítenek

A Teleki tér 7. környékén élők sokáig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a készülő rehabról, aztán egyszer tartottak egy szűk körű lakossági fórumot, ahová állításuk szerint nem engedtek be mindenkit. Ezután petíciók indultak, az összegyűjtött 610 aláírást leadták, de választ nem kaptak – „Itt tartunk most, alakul egy civil csoport, és jogi úton számon fogjuk kérni Pikó Andrást, amiért mellőzi a helyiek véleményét és újabb terhelést rak a nyakunkba, holott elég program működik jelenleg is” – mondta lapunknak Zsani.

„Megdöbbentő módon, Pikó András polgármester a lakók megkérdezése nélkül, egyedül döntött arról, hogy drogközpontot kíván telepíteni a Teleki téren élő lakók otthonainak tőszomszédságába. A baloldali polgármester a végsőkig ragaszkodik a drogközponthoz, láthatólag fontosabb ez az ügy számára, mint a józsefvárosi emberek képviselete” – írta Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Aztán úgy tűnik, a helyiek felháborodása és a sajtóvihar hatására Pikó Andrásék meghátráltak, a polgármester kiadott egy közleményt – amiből viszont nem derül ki pontosan, mi fog történni.

„A református misszió velünk egyetértésben azt a döntést hozta, hogy eláll a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától – miközben valamennyi szereplővel együttműködésben folytatjuk egy olyan megoldás keresését, amely segítséget jelent a szenvedélybetegeknek és a támogatásra szorulóknak. Köszönjük a református misszió rugalmasságát, amely lehetővé teszi, hogy a lakókkal együtt folytatva a tervezést, megvalósuljon a józan kávézó terve.” – írta a polgármester a Facebook-oldalán. Vagy lehet, hogy a „józan kávézó” mégis megnyílik, hiába tiltakoznak a lakók?

Nem tudjuk, mikor nyílik meg a kávézó, valószínűleg csak észrevesszük majd” – mondta Emese, majd mindhárman csalódottan közölték, hogy tulajdonképpen a drogambulancia sem biztos, hogy meghiúsult, csak valószínűleg más helyet kap majd...

Egy drogos: nappal a parkban

A helyzet komolyságát nagyon jól mutatja, hogy amíg az interjúkat készítettük a Teleki téren, egy férfi mellettünk „szenderedett el” valamilyen szer segítségével: tekerte, majd elájult… A mai „nyóckerben” sajnos ez fényes nappal is hétköznapi látvány.

Délutáni pihenő (Fotó: Metropol/KB)

 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás