RETRO RÁDIÓ

Nincs ok pánikra: Mutatjuk miért nem lesz erdőirtás Magyarországon





Az erdőirtásra elvi lehetőség sincs, és a jelenleg hatályos jogszabályok sem teszik semmilyen formában lehetővé. A Soproni Egyetem és a Bakonyerdő Zrt. tiszta vizet önt a pohárba: az erdőkben fenntartható erdőgazdálkodás zajlik, amelyen az új kormányrendelet nem változtat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.16.
itt az igazság

Az elmúlt száz évben Magyarország tudatos és kemény munkával megduplázta erdőterületét, amely ma többek között lehetővé teszi, hogy tűzifából önellátó legyen az ország. A tűzifa ellátás a körkörös és értékmegőrző gazdálkodás elvei szerint valósul meg, így az igényeket a természeti értékek védelme mellett lehet kiszolgálni. Mindez az új kormányrendelettel sem változik - fogalmaz állásfoglalásában a Soproni Egyetem.

Hazánkban a gazdálkodók alapvető kötelessége az erdő fenntartása, vagyis fakitermelés után az új erdő megújítása és gondozása MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Metropol megkérdezte a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatóját is az új szükségrendeletről:

„A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok csak akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani” – hívta fel a figyelmet Varga László -. A faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és az erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk. Ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani„.

A kormányrendelet nem változtat a felelősségteljes erdőgazdálkodás működésén MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az erdők természeti értékei nem sérülnek

”Fontos hangsúlyozni, hogy az új, vészhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz – mutatott rá a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója-. A lehetőségek alkalmazását független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli – hangsúlyozta Varga László, aki elmondta: „a Bakonyerdő Zrt. mintegy 62.000 hektáron erdőgazdálkodik a Bakony és a Balaton-felvidék térségében, működési területükön jelenleg 15 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, mely minden évben 340 ezer köbméterrel növekszik”.

Felesleges az aggodalom

A Pilisi Parkerdő a Metropolnak már korábban elmondta, hogy a kivágott fákat pótolják, és a rendelet nem azt jelenti, hogy ész nélkül kivágnak mindent, krízis esetén. Az erdészet közleményében fejtette ki, hogy sokan alaptalanul aggódnak. Mint jelezték: számos lakossági, önkormányzati, civil és egyéb aggódó megkeresést kaptak. A kérdezők egyik része a fákat és az erdőket félti, másik része pedig azért aggódik, hogy lesz-e télire tüzelője. A fenntartható erdőgazdálkodás lényege éppen az, hogy az erdő, a természeti értékek megóvása mellett juthassunk hozzá a fához, mint megújuló nyersanyaghoz. Ez a gyakorlat a kormányrendelettel sem sérül - írták.





Ezeket olvastad már?
Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

"Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

"Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás