RETRO RÁDIÓ

Van mire büszkének lennünk: vakcinagyár épül Magyarországon





Az oltóanyag-előállítás mellett a közeljövőben két olyan Covid-elleni vakcina is elkészülhet, amelyek részben vagy teljes egészében magyar fejlesztésűek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.23.
Debrecen koronavírus második hullám vakcinagyár

Hamarosan vakcinagyár épül Debrecenben, és belátható időn belül a magyar védőoltások is megjelenhetnek a koronavírus ellen, ugyanis Magyarországon jelenleg a Debreceni és a Pécsi Egyetemen is dolgoznak a kutatók koronavírus elleni vakcinán. Jelentős belföldi előrelépés a koronavírus elleni harcban a hamarosan Debrecenben felépülő vakcinagyár, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be pénteken a Kossuth Rádióban. A vakcinagyár mellett egy magyar, illetve egy magyar-osztrák fejlesztésű Covid-elleni oltás is elkészülhet a közeljövőben.

 

Debrecen, 2020. december 10.
A Debreceni Egyetem épülő innovációs központja a Vezér utcai Egyetemi Ipari Parkban 2020. december 10-én. A háromszintes, több mint ötezer négyzetméter alapterületű központ megépítésére közel négymilliárd forintot biztosított az állam. A központ startupok, kutatócégek és az egyetem inkubációs tevékenységeinek fog helyet biztosítani.
MTI/Czeglédi Zsolt

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég tavaly óta dolgozik a koronavírus elleni vakcina fejlesztésén. A magyar kutatási csoportot az oltóanyagok kapcsán többször is nyilatkozó dr. Jakab Ferenc professzor, pécsi virológus vezeti - írja a Ripost.

„A Cebina osztrák biotechnológiai céggel még tavaly kezdtünk meg egy vakcinafejlesztési projektet, melyben egy második generációs modern alegységvakcinát szeretnénk előállítani. A kémcsöves, úgynevezett in vitro kísérletek részben megvannak, az eredmények kiértékelése után pedig január végén, február elején elkezdődhetnek az állatkísérletek” – árulta el professzor dr. Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. A szakember hozzátette, a modern, molekuláris biológiai technológiákat alkalmazzák. A kórokozó egy kis fehérjéjét, antigénjét termelik le laboratóriumi keretek között, amit tisztítanak, és ez kerül a vakcinába.

 

Eközben Debrecenben klasszikus, első generációs oltóanyagon dolgoznak, amely a teljes, elpusztított vírust tartalmazza majd, ami nem szaporodik és nem is fertőz, ugyanakkor alkalmas a védettség kialakítására. A kutatók már az állatkísérleteknél tartanak, becsléseik szerint a vakcinát még az idén törzskönyvezhetik. A fejlesztésben a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vesz részt, kétmilliárd forintos állami támogatással.

 

Miközben a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája, ha csak kisebb mennyiségben, de megérkezett hazánkba és hamarosan egymillió ember oltására elegendő orosz vakcinát kapunk, és engedélyeztetés esetén a kínaiak is készek egymillió oltóanyagot küldeni, fontos a hazai fejlesztés és gyártás – mondta el dr. Rusvai Miklós víruskutató.

„Mindenképpen jót jelent, ha a vakcinatermelés és fejlesztés területén is részt vehetünk, hiszen feltétlenül szükséges a hazai vakcinagyártás fejlesztése és fenntartása, még ha nem is vagyunk ezen a területen élenjárók” – nyilatkozta a Ripostnak a szakember. Ráadásul a saját fejlesztés és gyártás teljes függetlenedést jelenthet a külföldi gyártóktól, fejlesztőktől.





Ezeket olvastad már?
Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás