„Volt olyan nap, hogy 291 nem fogadott hívásom volt” – Megrohamozták a Tüzépeket, mindenki fát akar!





Egyre többen gondolják úgy, hogy a téli hónapok fűtését ugyan gázzal oldják meg, de biztonsági övként néhány tonna tűzifát is vásárolnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.27.
ellátási gondok

Vannak, akik alternatív fűtési módszerre váltanak még gyorsan, de annyi biztos: első helyen a tűzifa, második helyen a szén szerepel a toplistán. Több helyen már lezárt várólista van! Folyamatosan csörög a telefon tüzéptelepeken, amióta a rezsicsökkentés módosítását bejelentették, illetve amióta kiderült: Európában energiaválság, így bizonytalanság van. Az emberek többsége igyekszik olyan alternatívát találni a helyzetre, amely hosszú távon olcsóbb fogyasztást biztosíthat.

Több tűzifatelepen már lezárt várólisták vannak Fotó: Shutterstock

Megnőtt a napelem, a kandalló és kályhavásárlások kereslete. Ezeket pedig fűteni kell valamivel. Sokan várólistára kerülnek, mert elfogyott a raktáron lévő tűzifa. Van olyan telep is, ahol a várólistát is lezárták, ugyanis van fa Magyarországon, de ellátáshiány van.

Egy nap alatt elfogyott a fa

Csütörtök reggel indult a történet, péntekre nem maradt fánk” – nyilatkozta lapunknak egy budapesti tüzép telepvezetője, és nem csak ő járt így. Az általunk megkérdezettek egyhangúlag azt nyilatkozták: elfogyott a fájuk. A kereslet megnövekedésével nem tudnak lépést tartani, kezelhetetlennek tartják a helyzetet.

„Folyamatosan felvettem a telefont, és így is volt olyan nap, hogy 291 nem fogadott hívásom volt. Azóta is ez van, nem csappant a megkeresések száma” – mondta a pomázi telep tulajdonosa.

Nem fa, hanem ellátási hiány van egyelőre

Pap Gábor fakereskedő a Metropolnak elmondta:

„Most tízszerese a megrendelések száma, mint más évek azonos időszakában. Nem fahiány van, hanem ellátási hiány” – kezdte lapunknak Pap Gábor fakereskedő. „Az erdészetekben folyamatos az emberhiány és a fatelepeken sincs elég ember. Ugyanaz történik most, mint a Covid elején a liszttel, vécépapírral, cukorral. Mindenki vásárolni akar, van olyan vevőm, aki eddig hobbifűtő volt, csak karácsonykor gyújtotta be a kandallót, most három kocsival rendelt fát. Én úgy próbálom kezelni a helyzetet, hogy fejlesztem a telepem. Vettem még kocsit, a gépeket is fejlesztem, hogy növelni tudjam a mennyiséget. A vevők nagy része azt mondja: mindegy mikor, csak szállítsak neki. Volt olyan, aki fölhívott és azt mondta: jelenleg hat fatelep honlapja van nyitva a gépén, mindegyiket hívogatja és én voltam az egyetlen, aki felvette a telefont. Az én tanácsom az, hogy nyugodjanak meg az emberek, van elég fa, minél hamarabb adják le a rendelést és várjanak türelmesen a szállításra.”

Tűzifa van elég, csak az ellátáshiány miatt kell várni, a tűzifatelepeken türelemre intik az embereket Fotó: Új Néplap

200 fős várólista van a legtöbb helyen

A kezelhetetlen rendelésmennyiséggel nem lehet mit kezdeni, és mivel hamar elfogyott a raktáron lévő fa, a szakemberek várólistát állítottak fel.

„200 fős várólistát vettünk fel, de többet már nem merünk” – mondta a neve elhallgatását kérő szakember. Mivel jelenleg nincs kitermelés, ezért megvárják az októbert, szerintük az lesz a szakítópróbája a helyzetnek, ugyanis akkor fog realizálódni minden. Vannak olyan helyek, ahol bár felvesznek várólistát, de nem ígérnek semmit, mert nem biztosak benne, hogy le tudják fedni ősszel a keresletet.

A távolság nem akadály, a szén is játszik

„Egyszerűen őrültek háza van! Mi budapesti cég vagyunk, de Pécsről is hívtak már bennünket fa miatt, ahova nagyon magas lenne a szállítási költség, de ez sem számít már” – mesélte az egyik általunk megkérdezett tüzépes. Bár brutálisan megugrott az alternatív fűtésmódok keresése, a fővárosi telep szerint van, aki szénnel fog inkább fűteni: – „Volt, aki kiszámolta, hogy még úgyis jobban jön ki, ha szénnel fűti fel a házát, mintsem gázzal a túlfogyasztása miatt.”





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás