Itt az igazi tél: Mínusz 15 fok is lehet ma éjjel

Ma nap közben még kiélvezhetjük a nulla fok feletti hőmérsékletet, ám utána mondjuk búcsút a pluszoknak, ugyanis már éjszaka megérkezik a sarkvidéki hideg. Hajnalban többfelé eshet eső, miközben északon és dél-nyugaton kicsit enyhül az idő. A fővárosban maximum 3 fok várható napközben. Éjjel sokfelé eshet az eső, ónos eső, amit holnap napközben majd havazás vált fel. A hideg a Dunántúlon tör be az országba orkán erejű 90-110 km/h-s széllökésekkel.

Mínusz 23 fok lesz a hétvégén

Szakértők szerint a hétvégén akár a februári hideg rekord is megdőlhet, ugyanis a mínusz 23 fok se elképzelhetetlen a hegyekben. Legutóbb január 16-án volt ennél is hidegebb az idő az országban, akkor a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 fok volt. Az eddigi leghidegebb éjszakát 1940-ben mérték Miskolcon, akkor -35 fokot mértek.

Fotó: Shutterstock

Felkészültek a hajléktalanszállók

A farkasordító hidegben fontos, hogy minden hontalan biztonságos helyre vonuljon, nehogy kihűljenek az éjszaka. Budapesten számos krízisotthon található, Budapesten többek között a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló, illetve a Magyar Vöröskereszt Csepeli Hajléktalanszálló várja a rászorulókat nappali és éjjeli melegedőben egyaránt. Nemcsak a fővárosban, de vidéken is várják a fedél nélkülieket:

  • Debrecenben mind a nappali melegedőben, mind az éjszaki szálláson várják
  • Pécsen a Támasz Alapítvány utcai szolgálata 60 helyszínen körülbelül 100 embert tud ellátni.
  • Nagykanizsán mobil iglukban várják a fedél nélkülieket.

Fotó: Kisalföld