Immár kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint vannak. A magyar rendszámú autók alacsonyabb áron tankolhatnak, de a kasszánál a forgalmi engedéllyel kell igazolni a jogosultságot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot. A tárcavezető elmondta: „Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, emiatt különösen a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti. Visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani, miközben Európában 700-900 forintos árak vannak” – magyarázta. A külföldiek továbbra is tankolhatnak, de piaci áron. A Holtankoljak.hu oldalán közzétett tarifák alapján a 95-ös benzin benzinárstop nélküli ára 717,9 Ft/liter, a gázolajé 729,9 Ft/liter.

Péntek óta már csak a magyar autósok tankolhatnak kedvezményes áron – Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló

A jelzőoszlopokon a hatósági ár szerepel a kutaknál, a számlálókon pedig a piaci ár

A Mol Fogyasztói Szolgáltatások ügyvezető igazgatója, Ratatics Péter a Borsnak elmondta: a közérthető tájékoztatás végett telematricázták a kútfejeket tájékoztatóval magyar és angol nyelven is, és a határ menti kutakra a szomszédos ország nyelvén is feltüntették az információkat. A kútoszlopokon a számlálók a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi felmutatása után az alacsonyabb összeget kell kifizetniük a magyaroknak. A benzinkutak melletti jelzőoszlopokon a hatósági árat tüntetik fel, a kútfejeken viszont a benzinárstop nélküli, piaci ár olvasható.

Ratics Péter elmondta, két nyelven is tájékoztatják a benzinkúton az autósokat – Fotó: Bors

Sikerült megállítani a benzinturizmust

A tankolásra vonatkozó új szabályok bevezetése előtti napon folyamatosan érkeztek a külföldi rendszámú autók a szlovén határ előtti utolsó, Rédicsnél és Lentiben található Mol-benzinkúthoz. Péntekre azonban ez a forgalom megszűnt – számolt be a zaol.hu. Konfliktus nem volt egyik helyen sem, igaz, minden helyszínen jelen voltak a rendőrök biztonsági okokból. A bama.hu-nak egy dél-baranyai kisváros benzinkutasa elmondta, korábban sok horvát rendszámú autó tankolt náluk, a kútra betérők kb. 15%-a lehetett külföldi, ez azonban mostanra csökkent.

Akár 6 millióra büntethetik a szabálytalanul számlázó kutakat

Az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát a kettős benzinár. A Blikk szerint újabb típusoknál a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasásával már magyar árra áll át a rendszer, ha azt központilag átprogramozták. Ha nem, akkor a magyar autós a számlával, forgalmijával, személyi irataival az automata kút üzemeltetőjénél személyesen kérheti vissza a különbözetet. Egri Gábor, a benzinkutas szövetség vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutasoknak figyelniük kell, hiszen ahol szabálysértő módon az olcsóbb árat számolják el egy külföldinek, ott alkalmanként 6 millió forintos büntetésre számíthatnak.