Az egész lakosság halálra rémült szombaton a szlovákiai Parizánske városában, miután több száz használt koronavírusos antigéntesztet találtak kidobva a szemétben. A hulladékszelektáló üzemben a műanyagok válogatása közben bontották fel azt a tasakot, amiben ott lapultak a tesztek.

Az épületet azonnal lezárták, és vasárnap fertőtlenítették az egész területet, a személyzet pedig csak ezután térhetett vissza a munkába, természetesen védőfelszerelésben. Az alkalmazottakat gumikesztyűkkel, részecskeszűrő védőmaszkkal és arcpajzzsal látták el. A műszaki személyzet a következő napokban további antigénteszteket keresnek a hulladék között.

Több ezer ember életét és munkahelyét veszélyeztették

„A csarnokot és a teljes gyűjtőudvart lefertőtlenítették, miután több száz használt tesztet találtunk. Rendkívüli felelőtlenségre utal az, ahogy kidobták azt a veszélyes hulladékot. Megnyitottuk a zsákot, és ránk ömlött az egész. Több ezer ember munkáját nehezítették meg, és feleslegesen veszélyeztetik az életüket” – mondta Kudela Tibor, ügyvezető igazgató. A hulladéklerakó-telepen jelenleg is folynak a munkálatok, hiszen rengeteg mennyiségű szemetet kell átvizsgálniuk – írja a Noviny.sk.