Minimum nyolc hónapig, de egyes vélemények szerint akár több évig élvezheti a vakcina által nyújtott védettséget az, aki beoltatja magát – tudta meg a Metropol dr. Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosától. Hazánkban már kétféle amerikai vakcinával, Pfizer-Biontechel és Modernával is oltanak, de a jövőben angol Oxford-AstraZeneca, valamint kínai és orosz oltóanyag is érkezhet hazánkba. A szakember szerint ezek között felesleges különbséget tenni, hisz mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa.

(MTI/Koszticsák Szilárd)

Itthon a hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség voltak az eddigi leggyakoribb mellékhatások

– A világon a legtöbb koronavírus elleni oltást eddig Kínában adták be, ott már több millió embert beoltottak – kezdte a Metropolnak dr. Szlávik János. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi leggyakoribb tünet, amit itthon jelentettek, az az izomfájdalom volt, az is elmúlt 24 órán belül – tette hozzá az orvos.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Akár több évig is védettséget nyújthat

– A tudomány mostani állása szerint az ellenanyagok minimum nyolc hónapig maradnak a szervezetben, míg más feltételezések szerint akár több évig is élvezhetjük az oltás által nyújtott védettséget. Szlávik hozzátette: ettől függetlenül elképzelhető, hogy ezeket az oltásokat idővel meg kell majd ismételni, de ez még a jövő zenéje.

Nem igaz, hogy túl gyorsan készült el

– Magyarországon sokan úgy vélik, hogy az oltás azért nem biztonságos, mert az elkészítéséhez egész egyszerűen túl rövid idő állt rendelkezésre. A főorvos ezt egyértelműen cáfolta lapunknak. A vakcina minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban egymás után kerüljenek – tisztázta az orvos.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szlávik János a vakcinával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta.

TÉVHIT: „Fiatal vagyok és egészséges, nincs szükségem az oltásra”

A vírus sokaknál tünetek nélkül van jelen, ám nem tudhatjuk, hogy akinek átadjuk, vajon túlélné-e a betegséget. Azok, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképp oltassák be magukat – javasolta a főorvos.

TÉVHIT: „A vakcina legyengíti az immunrendszert”

Ez nem több, mint egy hangzatos oltásellenes szlogen. Ráadásul éppen az ellenkezője igaz, a vakcina ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már közel 2 millióan haltak benne.

TÉVHIT: „Meddőséget okoz”

Az óriási ostobaságokat mindig nehéz megcáfolni, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez az égvilágon semmi köze.