Mióta a koronavírus-járvány egy éve megjelent az életünkben, az orvosok azon dolgoznak, hogy mindent megtudjanak a vírusról. A koronavírus több veszélyt is rejt, mert nem tudni, hogy kire hogyan fog hatni. Ráadásul, ha valaki felépül a betegségből, még nem jelenti azt, hogy túl van a nehézségeken, ugyanis gyakran szenvednek poszt-covid-tünetektől a meggyógyultak.

A karantén is ront az emberek egészségén, ami így nemcsak az immunrendszerünket, de még az idegeinket is alaposan megviseli. Nemrég pedig egy új kutatás szerint egy eddig nem várt rossz mellékhatása is van a járványnak. Egy külföldi kutatás szerint 10-ből 6 embernek romlott a látása, vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. Ezt támasztják alá a Google Trends adatai, mely szerint Magyarországon az utóbbi évben másfélszer annyian keresnek rá a „szemcsepp” szóra, mint az azt megelőző öt év alatt.

(Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay)

A szemünket napi 20 órában káros hatások érik, ami miatt az emberek szeme rettenetesen elfárad, és különböző szemproblémákban szenvedünk – nyilatkozott az InfoRádiónak Valner Szabolcs, az eoptika.hu ügyvezetője.

Ez elsődlegesen azt okozza, hogy rengetegen lesznek most szemüvegesek, vagyis elkezdett romlani az emberek látása. A másik gyakori eset, hogy nagyon sokaknak kiszárad a szeme: otthon, a fűtött lakásban töltötték az elmúlt fél-egy évet, és folyamatosan bámuljuk a képernyőt. Ilyenkor általában elfelejtünk pislogni, ami miatt a szem száraz lesz. A harmadik probléma pedig az, hogy ezekből a gépekből folyamatosan áramlik az a mélykék fény, amely hosszabb távon roncsolhatja a retinát, vagyis a képességet arra, hogy egyáltalán lássunk.

„Szemcseppekből a pandémia kezdete óta 60 százalékkal többet adunk el. Az embereknek ég, fáj a szeme, ezt próbálják enyhíteni e szerekkel” – mondta Valner Szabolcs. Szemünk egészségének megóvása érdekében több egyszerű és praktikus megoldás is van, állítja az ügyvezető. Ilyen egyszerű megoldás lehet a szemtornáztatás vagy a szabadban töltött órák, mivel a napfény regenerálja szemünket.