A tér közepén a helyieket és a járókelőket napról napra ugyanazok az arcok fogadják. Itt élnek, itt alszanak, itt mulatoznak, itt „dolgoznak”. Az ápolatlan figurák a padon fekszenek, italoznak, vagy a járókelőket leszólítgatva kéregetnek. Közben nem is titkolják, hogy nem élelemre gyűjtenek: „Borra kell!” – mondják kérdés nélkül.

Napi rutin: ez a férfi itt él a téren… – Fotó: Metropol

 

Hétfő este is tanúi voltunk, ahogy éppen nekivetkőzött, majd kedd reggel is… – Fotó: Metropol

 

Fotó: Metropol

Szinte naponta kell rendőrt hívni a koldusok és a drogosok miatt” – panaszkodik egy helybéli árus.

„Az előbb a saját szememmel láttam, amint az egyik hajléktalan nő álmából felébredve odamegy a nekik kikészített cipős adományokhoz, a magának tetszőt elveszi, felpróbálja, majd a régit bedobja a mögötte lévő zöld területre” – számol be Feri, aki épp egy ismerősére várakozik.

Ez a férfi is a Nyugati téren élt nyáron – Fotó: Metropol

 

Két Nyugati téren élő férfi reggel… – Fotó: Metropol

 

…és délután – Fotó: Metropol

A téren eközben zavartalanul folyik az ellenzéki előválasztás, kampánypultok, pártzászlók és szavazósátor egészíti ki a szomorú csendéletet. Ők kormányozzák Budapestet, de nem tesznek semmit. Az egyik árus elmondja: Karácsony Gergely is kint járt tegnap a szavazósátornál, és mosolyogva fotózkodott az aktivistákkal. Az egyik kéregető közben a padról „navigálja” a társát, hogy ki az, aki már „megvolt”, tőle nem érdemes már pénzt kérni…

A DK-s és momentumos pultoknál közben zavartalanul folyik a kampány – Fotó: Metropol

 

A téren folyamatosan megy a guberálás, közben a szemét szétszóródik – Fotó: Metropol

 

Szemét és egyéb dolgok a szomszédos lefalazott garázskijárónál – Fotó: Metropol