Pokróccal letakart családi trabant vagy skoda, csíkos kempingszékek, mintás gumimatracok, színes óriás sátrak, konzervhegyek, elég csak megemlíteni ezt a pár dolgot, és az ember máris a Balaton partján érzi magát a Kádár-korszakban. Ugyanis a magyar tenger idegenforgalmi struktúráját éppen akkor kezdték kialakítani.

Már több mint hét évtizedes múltra tekint vissza a kempingezés története a Balaton partján, bár ez az üdülési forma mind a mai napig népszerű, amit az is bizonyít, hogy országszerte rengeteg kemping működik napjainkban is – írja az Origo.

(Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán)

A turisztikai fejlesztések első fontos állomása a Balaton esetében az M7-es autópálya kiépítése volt. Ezt követte az elképesztő mennyiségű hotel megépítése. Egyébként 1958-ban nyílt meg az első két ilyen létesítmény, Tihanyban a mostani Club Tihany területén és Balatonfüreden, amelyek egyben az ország első kempingjei is voltak.

A koronavírus-járvány ellenére tavaly sem zárt rossz évet a Balatontourist, hiszen 2020-ban több mint 600 ezer vendégéjszakát regisztrált a társaság, ennek 68 százalékát a magyar kempingezők adták. Sőt, napjainkban is fontosak a korszerűvé vált kempingek.

(Forrás: Fortepan)

Íme néhány kép a Kádár-korszak ikonikus balatoni kempingzéseiről. Egyesek számára szívmelengető nosztalgia következik:

(Fotó: Fortepan/LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)

(Fotó: Fotepan/Urbán Tamás)

(Fotó: Fotepan/Urbán Tamás)

(Fotó: Fotepan/Bauer Sándor)

(Fotó: Fotepan/Morvay Kinga)

(Fotó: Fotepan/Barbjerik Ferenc)

(Fotó: Fotepan/Nagy Gyula)