Kiderült, kamu a Karácsony-féle méhlegelő – helyszíni riport





A Metropol napilap munkatársai különböző budai „bogáretetőket” látogattak meg, hogy rájöjjenek, milyen hatékony is ez a kezdeményezés. Kinyíló virágokat elenyészően, vagy éppen egyáltalán nem találtak kollégáink, azonban toklászt, parlagfüvet és gondozatlan közterületet annál többet. Egyes esetekben ráadásul már negatív következményei is tapasztalhatóak a méhlegelőknek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.01.
I. kerület III. kerület gyomnövények

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a Főkert költségvetését alaposan megvágta, 344 millióról 180 millió forintra csökkentette a működésükhöz szükséges összeget. Az utóbbi időben a város több pontjáról is érkeztek hírek arról, hogy gondozatlanok a közterületek, hatalmasra nőtt a fű és a gyomnövények is burjánzanak. Egy dolog volt közös ezeken a területeken: egy sárga tábla tájékoztatta a lakosokat, hogy itt bizony nem gaz van, hanem méhlegelőt „telepítettek”. Összesen 22 helyszínen, 282 ezer négyzetméteren falatozhatnak kedvükre a rovarok.

Kínos lett a méhlegelő, ledózerolták

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a XI. kerületi Bocskai úton megnyíló méhlegelőt azonnal lekaszálták és felszámolták, amint a média munkatársai fotókat készítettek róla, és a helyi lakosok is felháborodtak a kezdeményezésen. Eltűnt a tábla, amely büszkén hirdette, „Nem gaz, méhlegelő!” Most már csak levágott fű és néhány cigicsikk található a területen.

Eddig tartott a Bocskai úti méhlegelő (Fotó: Metropol)

A parlagfű vidáman tenyészik a méhlegelőkön

A III. kerületi Timár utcai HÉV-megállótól nem messze található „legelőn” többféle gyomnövényt, köztük az egyik legtöbb allergiás megbetegedésért felelős parlagfüvet is találtunk. Ráadásul ez a terület egy forgalmas út kanyarjában található, ahol folyamatos az autóforgalom. Kevés olyan méhecske lehet, amelyik szívesen legelészne kipufogófüst-felhőben.

Virágok helyett gyomnövények a méhlegelőn (Fotó: Metropol)

A kutyatulajdonosok is lázadnak

Az I. kerületben a budai Vár alatti részen is létrehoztak egy rovargyűjtőhelyet az ellenzéki kerületvezetők, amivel sajnos csak azt érték el, hogy a toklász hihetetlen mennyiségben elszaporodott, konkrétan a sárga felhívás alatt is.

A Hilton alatti részen a toklászok elkezdtek besárgulni, leszáradni és szép lassan viszi is a szél mindenfelé a termését. Felhívtam a figyelmet rá az ismerőseim körében, hogy a környéken figyeljenek a gyermekeikre és a kutyáikra – nyilatkozta a lapunknak Sz. Tímea, aki maga is rendszeresen járja a környéket kutyájával.

A toklászt apró tüskék alkotják, amelyek belemehetnek az állatok és az emberek különböző testrészeibe, és ezzel súlyos helyi, gennyes gyulladást is okozhat durvább esetekben.

A Hilton alatti kutyások által kedvelt helyen is alakítottak „méhlegelőt” (Fotó: olvasói fotó)

„Ez itt nem méhlegelő, hanem kullancskemping”

Miközben Óbudát jártuk, találtunk olyan helyszíneket is, ahol bár nem volt bogáretető jelzéssel ellátott terület, mégis növénysivatagok fogadták a lakótelep szívében sétálókat.

Itt, a kaszásdűlői lakótelepen több olyan dombocska is van, amelyen már hatalmasra nőtt a fű, és a gyomok – mesélte S. Mária, aki az ajtón kilépve egy dzsungelre emlékeztető kaszálatlan rétre lép ki. – Mi is azt hittük, hogy ez itt méhlegelő lesz, de egyelőre nem helyeztek itt el táblát. Olyan hatalmas fű van. Ez itt nem méhlegelő, inkább kullancskemping. Hogy lehet ilyen őrültséget kitalálni?

Itt sétáljon haza az ember a hétköznapokon (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Külföldön sikerült már rendesen kivitelezni a méhlegelőket.

Chicagóban nem látni gyomnövényeket, csak virágokat és rendezett körülményeket (Fotó: Getty Images)

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás