A nyolcadikosok minden évben központi írásbelin adnak számot tudásukról, melynek eredménye nagyban befolyásolja a középiskolai továbbtanulásukat. Az egyenként 45 perces központi írásbeli vizsga magyar nyelvből és matematikából január 23-án lesz, közöttük lesz persze 15 perc szünet. Abban az esetben, ha valaki alapos ok miatt nem tud ezen részt venni, pótlólag is megírhatja január 28-án, illetve február 5-én.

A felvételire való felkészülés azonban most sokkal nehezebb, a nyolcadikosok komoly hátránnyal indulnak. Erről hárman is meséltek a Metropolnak.

„Nagyon nem egyenlőek az esélyek”

– Idén kimaradt minden felvételi előkészítő a suliban, így nagyon megjárta a nyolcadikos lányom – mondta a kétgyermekes apuka, Tamás. – A nagyobbik két éve többfélén is részt vett, most a kisebbik hozzá képest hátrányból indul, mert otthon kell mindent megtanulnia, tanári segítség nélkül, lényegében egyedül. Még szerencse, hogy a felvételi feladatsorok fenn vannak a neten és mi, szülők tudunk segíteni, de sok családban ez megoldhatatlan. Így nagyon nem egyenlőek az esélyek: felvételi előkészítők nélkül nagyon rosszul járnak azok a gyerekek, akiket a szülők nem tudnak „kiképezni”. A nyelvvizsga is fontos pluszpontokat hozna a felvételin, arra digitális oktatással, egyedül tanulással nem lehet rendesen felkészülni és tanárhoz sem lehet személyesen járni. Úgyhogy idén minden nyolcadikosnak nehezebb a dolga, mint korábban.

Fotó: Shutterstock

„Magántanárral tudok felkészülni”

A 14 éves Petra iskolájában se indult idén előkészítő. – A tanárok eddig minden évben indítottak két tantárgyból felvételi előkészítőt az évfolyamnak, idén azonban a járvány miatt nem mertek kockáztatni azzal, hogy az egész évfolyamot összeengedik – mondta Petra, aki eleinte egyedül próbált megbirkózni matek feladatokkal.

– A tanórákon nem sok idő jut arra, hogy foglalkozzunk a felvételivel is, mert haladnunk kell a tananyaggal. Magyarból jó vagyok, a matek viszont mindig nehezen ment. Eleinte próbáltam egyedül felkészülni a vizsgára, de semmit nem értettem. A szüleim végül november elején fogadtak egy matektanárt, akivel heti kétszer másfél órát gyakorolunk online. Nagyon sokat segít, és egyre jobban mennek már a feladatok is – tette hozzá.

Most csak a szülők tudnak segíteni

– Ahogy tavasszal az érettségizők, úgy most a nyolcadikosok is hátránnyal indulnak a felvételin az előző évekhez képest. Sajnos a járvány miatt korlátozottak a lehetőségeink – magyarázta az általános iskolai magyartanár Tímea. – A diákjaimnak felajánlottam, hogy délutánonként, akinek szüksége van rá, online tartok plusz órát, de tudom, hogy erre nem minden pedagógusnak van lehetősége. Arra kérjük a szülőket, hogy segítsék gyermekeik felkészülését, érdeklődjenek, hogy haladnak a felvételikkel. A nyolcadikosoknak pedig azt üzenem: ne essenek kétségbe, hiszen minden felvételiző ugyanazzal a hátránnyal indul, a középiskolai pontszámok pedig mindig az adott év eredményeinek függvényében változnak.

Óvintézkedések a felvételin

  • Az intézmények bejáratánál lázat mérnek
  • A szülők csak a bejáratig kísérhetik gyermekeiket
  • A közösségi terekben mindenkinek kötelező maszkot viselni
  • Az épületbe több kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll majd, melyeket folyamatosan ellenőriznek és újratöltenek
  • A vizsga alatt egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat, a padok között pedig meg kell lennie a másfél méteres védőtávolságnak
  • A tanulóknak tilos egymással megosztaniuk eszközeiket
  • Az iskolákban tilos a csoportosulás
  • A teszteket a javítás előtt 48 óráig elzárják