Elrendelte a nyomozást a NAV azon feljelentés alapján, amelyet Tényi István költségvetési csalás gyanúja miatt tett Bíró Lászlóval szemben – erre lehet következtetni az adóhatóság Magyar Nemzet megkeresésére küldött válaszából, mely szerint a NAV „folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket”.

A Metropol is beszámolt arról, hogy az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült Bíró László októberben alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben a szerencsi időközi országgyűlési választáson. Hadházy Ákos csak a választási bukta után merte bevallani, hogy eltitkolt egy bűncselekményt, mert tudomása volt róla, hogy a jobbikos hogyan is tüntette el az 50 millió forintot a csődbe vitt varrodából.

Ezután a baloldali pártok egy nap hallgatás után közös közleményben határolódtak el Hadházy állításától, azt hangoztatva, hogy Bíróval kapcsolatos aggodalmaival egyiküket sem kereste meg a független képviselő.

Jó gyomor kellett ahhoz, hogy Karácsony megölelgesse a Judapestet emlegető Bíró Lászlót Fotó: Facebook

Tényi István ekkor korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely alapján három év szabadságvesztésre is ítélhették volna a baloldal prominenseit, ám az ügyészség végül elutasította a beadványt. Tényi ezután immár költségvetési csalás gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen tett bejelentést. Utóbbi a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsgálati osztályának továbbította a feljelentést, amely a jelek szerint megindította az eljárástismerteti a Magyar Nemzet.

Mindeközben Hadházy Ákos közösségi oldalán bizonyítékokat tett közzé Bíró László korrupciógyanús ügyéről, megerősítve: bizonyítani tudja, hogy az ellenzéki pártok vezetőinek értesülniük kellett a jelzéseiről, amelyeket többüknek személyesen tett meg. Hadházy végül bejelentette, hogy feljelentést tervez Bíró ügyében, ám a független képviselő hetekig halogatta a lépést, mondván, előtte más ügyekben fordul a hatóságokhoz.

Fotó: MTI/Varga György

A lap megkeresésére a független képviselő most azt közölte, hogy hamis magánokirat felhasználása és költségvetési csalás miatt már megtette feljelentését a NAV Borsod megyei igazgatóságán Bíró Lászlóval szemben.

Emlékezetes: a magát az antirasszizmus, a tolerancia és a jogállamiság bajnokaként beállító baloldal annak ellenére támogatta Bírót, hogy a jobbikos politikus 2018-ban többször is antiszemita, rasszista kijelentéseket tett.

Mint arról a Metropol is beszámolt, Bíró László Budapestet „Judapestnek”, a zsidókat „tetűcsúszdásnak” nevezte.