Cigányellenes kommenteket lájkolt az összellenzéki jelölt, vagy visszaélés történt volna?

Megdöbbentő kommentek olvashatók a közösségi oldalon egy, a politikuséval megegyező felhasználói név alatt.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.16.
rasszizmus

Az atv.hu birtokába került screenshotok tanúsága szerint egy, a szerencsi időközi választáson vasárnap alulmaradt jobbikos politikus privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárlómegjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a közösségi oldalon. Az egyik, Bíró László nevű felhasználó által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy Bíró László néven írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval - írja a portál.

A lap arról számol be, hogy azoknak a hozzászólásoknak az írói, amelyeket egy Bíró László nevű felhasználó lájkolt, ráadásul ott vannak a jobbikos politikus ismerősei között, de a posztokat, amelyekhez a kommentek tartozhatnak, ma már nem láthatóak, ugyanis nyári antiszemita botránya után Bíró elérhetetlenné tette idén augusztus előtti Facebook-előéletét ismeretlenek számra.

Karácsony Gergely ezekután is kiállt a náci, rasszista, cigánygyűlölő borsodi jelölt mellett, aki azonban alul maradt az időközi országgyűlési választáson Szerencsen.

Jó gyomor kellett ahhoz, hogy Karácsony megölelgesse a Judapestet emlegető Bíró Lászlót Fotó: Facebook

Most az atv.hu birtokába került fotók alapján Bíró László, vagy egy, az ő nevét viselő és a Bíró korábbi antiszemita posztjaiból ismert profilképéhez megtévesztésig hasonlító felhasználó rasszista töltetű, durván cigányellenes kommenteket lájkolt Facebookon. Az egyik fotón szereplő komment tanúsága szerint a kommentfolyam 8 és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra jutása után keletkezett, tehát 2018-2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus, vagy hasonmása többek között ezt a hozzászólást: „Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!” valamint „Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók, stb…”

[caption id="" align="alignnone" width="772"] Fotó: ATV.hu[/caption]

Azt nem lehet ellenőrizni, hogy ezeket a brutális kommenteket valóban a politikus oldalán írták-e, illetve, hogy valóban ő lájkolta-e azokat, ugyanis Bíró László két évvel ezelőtt elérhetetlenné tette Facebook-előéletét ismeretlenek számára. Annyi biztos, hogy a két, Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse. Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó„ kommentjét - .

[caption id="" align="alignnone" width="772"] Fotó: ATV.hu[/caption]

Az atv.hu az alábbi kérdéseket küldte el Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül.

- Tőle származik-e az egyik csatolt képen a neve alatt szereplő komment?

- Valóban ő lájkolta-e a nem tőle származó, egyébként nem közszereplők által írott kommenteket?

- Ezekért a lájkokért bocsánatot kér-e a hazai roma közösségtől úgy, ahogy korábban az ATV-ben a hazai zsidóságtól tette korábbi kijelentéseiért?

Egyelőre semmilyen válasz nem érkezett, amíg kiderül, ki írhatta a szörnyű kommenteket, marad a teljes döbbenet.

Top hírekHírlevél-feliratkozás