Újra beindult a budapesti éjszakai élet, igaz egy picit másképp, mint korábban, de a fiatalok így is igyekeznek kihozni az estéből a maximumot. A belterek szinte konganak az ürességtől, kevesen vannak, akik beülnek, sokan még igazolvánnyal sem szeretnének lemondani a terasz adta élményről. Azonban végső soron nem az számít, hogy hol, csak, hogy újra együtt tudjanak bulizni a baráti társaságok. A szabadság öröme az elmúlt hetekben nem kopott ki a szórakozókból.

Kis uno parti az iszogatás mellé (Fotó: Metropol/KB)

Szürreális élmény úgy bulizni, hogy a terasz tömve van, te pedig, mint valami elit csapat tagja, ülsz a beltérben – mesélte Gigi, aki legjobb barátnőjével egy belvárosi borozóban, egész este mindössze ketten voltak a benti részen. – Elsőre félve kérdeztük meg, hogy beülhetünk-e, ha van igazolványunk. Annyira kihalt volt minden belül, és nem értettük, miért nincs ott senki.

Mi végre elszabadultunk, és ilyen anyukás bulit tartunk – mondta el Kriszta a Metropolnak. – Már nagyon vártuk, hogy kimozdulhassunk otthonról, úgyhogy számomra teljesen mindegy, hogy terasz vagy beltér. Igaz, bár mind a ketten be vagyunk oltva, ma amúgy sem tudnánk bent ülni, mivel otthon hagytam a védettségi kártyám. A barátnőmmel a home office miatt már fél éve nem láttuk egymást, szóval nem az a lényeg, hol vagyunk, csak tudjunk végre találkozni.

Örülünk, hogy újraéledt a város, de van bennünk egy kis aggodalom, így inkább csak a barátommal ketten bulizunk – mesélte Roxi, aki pár nap múlva lesz 18 éves.

Nagyon nem szerettem volna magam beoltatni, de úgy voltam vele, hogy ha szeretnék egy jó nyarat, akkor ez elengedhetetlen – árulta el Eszti. – Mindenképp Pfizert szeretnék, így még várok. Nagyon rossz amúgy, mert sok barátom beoltatta már magát, és így egyelőre nehezebb a közös program. Ezekből nagyon rossz kimaradni.

– Mi hárman vagyunk testvérek, és mindannyian megkaptuk már az oltást – mesélte Dóri és a tesója, Anna, akik annak ellenére, hogy mehettek volna bentre is, mégis kint koccintottak a teraszon. – Bent nincs olyan hangulat, és kevesen vannak, meg kint tudunk cigizni, ezek miatt még szóba se jött, hogy beüljünk.

Dóri és Anna koccintanak a „szabadságra” (Fotó: Metropol/KB)

Ma csak kiülünk, és beszélgetünk, mert a kocsmában, ahol voltunk, kezdtek nagyon sokan lenni. Nekem amúgy applikáción már van igazolásom, csak a kártyát még nem kaptam meg – mesélte az egyetemista Anna. – Én online regisztráltam Szputnyikra, mert meguntam a várakozást a Pfizerre.

Védettségi karszalag

Az egyik ismert étteremláncban egy kézenfekvő módját választották, hogy meg tudják különböztetni az oltott és a nem oltott vendégeiket.

Amikor ott jártunk, megkérdezték, hogy ott fogyasztjuk-e el az ételt, mi pedig kedvesen mondtuk, hogy persze – mesélte Brigi a hétvégi vacsoraélményét. – Aztán rögtön jött a kérdés, hogy van-e védettségi igazolványunk, mert anélkül csak a teraszon tudnánk ülni, az viszont már tele van. Szerencsére be vagyunk oltva, és egy gyors kártyamutogatás után karszalagot kaptunk, ami azt jelezte, hogy jogosan tartózkodhatunk bent.

A fiataloknál a Pfizer a menő

A szombati éjszakában leszólított fiatalok elképesztő arányban szavaztak az oltás mellett. A megkérdezett fiatalok vagy már beoltottak voltak, vagy oltásra vártak, de egy dologban egyetértettek: mindegyikük számára fontos volt, hogy védettségi igazolványuk legyen. Az is érdekes volt, hogy azok, akik még nem voltak beoltva, kivétel nélkül Pfizerre vártak, vagy bármire, ami mRNS-alapú vakcina.