Biciklilánccal becsukott kapu, törött üvegek, és rengeteg szemét látható a Dunától tíz méterre található hotelben az ablakon belesve. A környéken élők szerint néhány éve bejárnak a fedél nélküliek az épületbe, ennek nyomai láthatók is. Rengeteg a szétdobált sörös doboz, a friss ingyenes újság az aulában, és az otthagyott takarók és párnák a földön.

Frissen eldobált sörös dobozok és szemét az aulában /Fotó: Olvasói fotó

A magánlaksértésnek nyomai is vannak

A helyszínt körüljárva a Metropol számára is nyilvánvalóvá vált, hogy rendszeresen használják jogtalanul az épületet. A bejárati ajtó nyitva, a fotocellás kapu szétfeszítve ki-be járhat bárki. Az épület hátsó részén pedig egy kívülről betört üvegajtó található. Az utcában élőktől megtudtuk, hogy néhány hónappal korábban minden mozdítható fémalkatrészt elloptak az épületből, az ereszeken keresztül egészen az itt hagyott tévék belső darabjaival együtt, több milliós kárt okozva ezzel. Azon már meg sem lepődnek az óbudaiak, hogy hajléktalanok alszanak az emeleti szobákban.

Sajnos szabad az út azok előtt, akik beakarnak jutni az épületben Olvasói fotó

Miért nem használja senki?

A hotelnek gazdag történelme van, a szocializmus egyik kedvelt üdülőhelye volt az MSZMP-s párttagok számára. Később a 90-es évek elején a párt a „HOSTIS” Idegenforgalmi és Nemzetközi Gazdasági Szakképzési Közalapítványnak adta a területet, és ők oktatási célra használták, valamint továbbra is szállodaként üzemelt az épület. 2016–ban azonban örökre bezárta a kapuit, miután a fenntartása már olyan drága volt, hogy nem érte meg üzemeltetni. Azóta az ingatlan üresen áll, kiszolgáltatva bárki kénye-kedvének.

Szomorú látványt nyújt az egykori gyönyörű hotel Olvasói fotó

A hotel hőskora

A 90-es évek elején a Kurír híradása szerint törvénybe volt iktatva, hogy csak oktatási célra lehet hasznosítani a volt MSZMP-ingatlanokat, ezért került a közalapítvány kezébe a terület. Korábban maga Kádár János is vendégeskedett a szállodában, és úszott az azóta használaton kívüli versenyúszómedencében, ami a kertben található, egy kis eldugott oázisként.

  • 1923-ban alakult a Libertás Irodalmi és Lapkiadó Vállalat Rt., az ekkor induló Esti Kurír című politikai napilap kiadója. A csillaghegyi telket 1932-ben vásárolták meg, ezt követően létesült üdülőtelepük. A házat a neves építész, Vágó László tervezte.
  • 1948 után a Szabadság üdülőtelep nevet kapta, majd bővítés után MSZMP üdülőként működött.
  • 1991-ben nyílt meg a mai szálló formájában a nagyközönség előtt a Hotel Római, korábban MSZMP-üdülőhelyként funkcionált,
  • 1993 decemberében a legolcsóbb szilveszteri vacsorát a Hotel Rómaiban adták Budapesten,
  • októberében a Baloldali Ifjúsági Társulás tartott itt szocialista és szociáldemokrata nagygyűlést,
  • májusában üdülési lehetőséget biztosítottak itt diákcsoportoknak,
  • 2010-ben pedig a környéket elöntő árvíz miatt kellett néhány hétig zárva tartania a hotelnek,
  • 2016-ban zárta be véglegesen a kapuit.

Az Esti Kurir weekendháza volt korábban /Fotó: Archív

Majdnem 100 éves történelme van az épületnek /Fotó: Archív

Most következzenek a legfrissebb fotók a Hotelről, amiket olvasóinktól kaptunk:

Szétvert bútorok, graffitik és szemét mindenhol Olvasói fotó

Takarók, párnák és alvó alkalmatosságok az emeleti szobákban a bejáró fedélnélküliek nyomai Olvasói fotó

Az egykoron gyönyörű terasz is siralmas állapotban Olvasói fotó

Eldobált tévék mindenhol, a belsejükből kiszedve az alkatrészek Olvasói fotó