Egyre több túrázó és kutyasétáltató akad ki a Gellérthegy északi oldalán, amit elborított a gaz és a toklász. A Metropol kint járt a helyszínen, ahol döbbenten tapasztalta, hogy Budapest látképét elrondítja az óriási, elsárgult és kiszáradt növényzet. A Filozófusok kertje és a víztározó környéke pedig a főváros fontos turisztikai látványosságai, hiszen a gyönyörű kilátás mellett ott van hozzájuk közel a Citadella is.

Fotó: Metropol/MG

Így spórol a főváros: évente csak 1-2-szer kaszálnak

Ez ugyanaz, mint a „méhlegelők” koncepciója: hagyják nőni a növényzetet.

Nem is titkolják: „A Vadvirágos Budapest programban kijelölt gyepfoltokat, réteket (méhlegelőket) július közepétől kezdjük kaszálni. Ahogy már a program indulásakor is jeleztük, e területek esetében az évenkénti szokásos 5-6 (akár 7) alkalommal való kaszálás helyett 1-2 kaszálásra fog csupán sor kerülni. Az ilyen, hosszú távú extenzív kezelés során megerősödhetnek a gyepekben élő növények, virágot és termést hozhatnak, majd elszórhatják a magvaikat” – írta a Főkert Nonprofit Zrt. a hivatalos oldalán. Az eredmény: gaztenger, elszáradt toklászmező Budapest egyik legszebb helyén…

2 hónapig maradnak az áldatlan állapotok

Az ütemtervükből kiderül, hogy melyik méhlegelőt (magyarul: gaztengert) mikor kezdik el rendbe tenni. A jelenlegi tervek alapján a Gellérthegy I. kerületi részeinek normalizálására még 21 hónapot várni kell:

  • Gellérthegy I. és IX. kerületi része szeptember 20-tól kezdődően október 1-jéig tart majd.
  • Tabán rendbetétele pedig a tervek szerint 2 ütemezési időpontra is eshet, így szeptemberben bármikor sor kerülhet a rész lekaszálására.

Betonból kinövő óriás gaz

Nem csak a „méhlegelő” rész elhanyagolt. A Gellérthegy északi részét több helyen is, itt-ott kinövő méretes gaz borítja. Szégyen!

Fotó: Metropol/MG

„Kísérletnek” nevezik a gaztengert

Mint megírtuk, a Boráros téren „kísérletnek”, „alternatív zöldgazdálkodásnak” hívják azt, hogy nem kaszálnak: az eredmény: hatalmas gaztenger, ami még a táblát is eltakarja, hatalmas gazok a villamospályán és igénytelenség…

Fotó: Metropol/MG