RETRO RÁDIÓ

Fűrész Tünde: Magyarország családbarát – Az Ukrajnából menekülőket gyereksarokkal is fogadja





A korábban a Keleti pályaudvaron működő önkéntesek több ezer fős önszerveződő csoportja által kialakított gyermeksarok a többi, a menekülő családoknak nyújtott szolgáltatással együtt áttelepült a BOK Csarnokban felállított humanitárius tranzit központba. A gyermeksarok kialakítását a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) koordinálja. Fűrész Tünde elnököt kérdeztük.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.03.29.
XIV. kerület KINCS Fűrész Tünde BOK gyereksarok

– Hogyan született meg a gyereksarok?

A KINCS a családszervezetekkel és a Keleti önkénteseivel egy hétvége alatt kialakította és berendezte a gyereksarkot és a baba–mama-szobát. Ebben nagy segítséget nyújtott az egyik hazai barkácsáruház, a Családbarát vállalat díjas Praktiker is. Emellett mindenki hozta, amit tudott, és koordinált munkával gyorsan elkészült a hely.

Kicsik és nagyobbak is kézműveskedhetnek, mesefilmet nézhetnek Fotó: KINCS

– Beváltja a hozzá fűzött reményeket?

– A nyitás óta folyamatosan töltjük a készleteket, mert naponta több ezer ember érkezik a tranzitpontba és nagyon sok közöttük a gyermek. Nagy szükség van arra, hogy legyen egy hely, ahol a gyermekek önfeledten játszhatnak és kicsit megfeledkezhetnek a velük történtekről. A BOK-csarnokban a gyermekek orvosi és védőnői ellátást is kaphatnak.

Fűrész Tünde: Nagy szükség van arra, hogy legyen egy hely, ahol a gyermekek önfeledten játszhatnak és kicsit megfeledkezhetnek a velük történtekről Fotó: KINCS

– Mivel várják a gyereksarokban az Ukrajnából ideérkező kisgyermekes menekülteket?

A játszósarokban különféle korosztályoknak megfelelő játékokat válogattunk össze: készségfejlesztő játékok, kisautók, színezők, mesekönyvek várják a gyermekeket barátságos, kényelmes környezetben, ahol felszabadultan játszhatnak egymással a szülők és az önkéntesek közös felügyelete alatt. Van egy tévénk is, amelyen ukrán és magyar nyelvű rajzfilmeket nézhetnek a kicsik. Babzsákokon ülhetnek, kicsit megpihenhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek, kézműveskedhetnek, labdázhatnak az önkéntesekkel. A szoptató- és pelenkázóhelyiségben pedig külön szoptatófoteleket alakítottunk ki az édesanyák számára. Van kiságy is a szobában, ahol nyugodt körülmények között altathatják a kicsiket. Az édesanyák pelenkákat, krémeket, törlőkendőket kapnak a babák ellátásához. A családbarát gyermeksarok leginkább egy nyitott játszóházra hasonlít.

A családszervezetek és az önkéntesek összefogásával működik a baba–mama-szoba Fotó: KINCS

– Ki mindenki, mely szervezetek vesznek részt ebben az önkéntes munkában?

A Keleti önkéntesei mellett sokan bekapcsolódtak a munkába, például a családszervezetek, köztük a Családbarát Magyarország Központ, a Szülők Háza Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, az Egyszülős Központ, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Férfiak Klubja vagy a Magyar Női Unió.

Te is lehetsz a BOK-gyereksarok önkéntese Fotó: KINCS

Gyere önkéntesnek!

A gyereksarok munkájába bárki bekapcsolódhat! Szeretettel várják az önkéntes gyermekfelügyelők jelentkezését, nagy szükség van rájuk. Csatlakozni a közös online regisztrációs felületen keresztül lehet.

A nyitott játszóház sok menekülő család kisgyermekének jelent felüdülést Fotó: KINCS

A magyarok kiállnak a családbarát kormányzás mellett

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon világra jöjjenek a kívánt és tervezett gyermekek, a népesedési problémák megoldására megtalálják a legmegfelelőbb és leghatékonyabb válaszokat. A magyarok kiállnak a családbarát kormányzás mellett, ez is kiderül a KINCS legújabb felméréséből. A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával, és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatják. A kormány több mint egy évtizede folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert, és soha nem látott segítséget nyújt a családoknak. A február végén-március elején készült reprezentatív felmérésben a megkérdezettek szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

A gyermekek jóléte és védelme közös felelősségünk

A KINCS Percek videó sorozat gyermekekről szóló része igazolja, hogy Magyarország számára minden magyar gyermek KINCS, a gyermekek jóléte és védelme közös ügyünk és felelősségünk. 2010 óta a kormány számos lépést tett a közel 2 millió kiskorú gyermek érdekében. A gyermekek kiegyensúlyozott nevelését olyan gyermekjóléti intézkedések segítik, mint a bölcsődefejlesztés, a hároméves kortól kötelező óvoda, az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetés, az ingyenes tankönyvek biztosítása az általános iskolákban, a középiskolákban és a szakképzésben, vagy az Erzsébet Táborok.

Minden gyermek KINCS

A KINCS Percek videósorozat a hazatérő és a határon túli magyar családokkal is foglalkozik: ez világossá teszi, hogy minden magyar gyermek KINCS, szülessen bárhol is a világon. A harmadik rész a külhonban, a határon túl élő magyar családok támogatását mutatja be, illetve azt járja körbe, hogy folyamatosan nő a visszavándorlók száma, és ma már többen költöznek haza, mint ahányan elmennek Magyarországról.

Anyagi támogatás a gyermekes családoknak

A KINCS Percek sorozat a gyermekes családok helyzetével is foglalkozott. A videóból kiderül, hogy Magyarország védi és támogatja a gyermeket nevelő családokat annak érdekében, hogy a gyermekek vállalása és nevelése pénzügyi nehézség helyett inkább kedvező anyagi helyzetet jelentsen. Ezt szolgálja többek között a családi adózás, az otthonteremtés vagy a babaváró-támogatás.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás