RETRO RÁDIÓ

9 érdekes tény Novák Katalinról: hivatalba lép az első női köztársasági elnök Magyarországon





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb információit. A legfontosabb esemény, hogy elfoglalja hivatalát az új köztársasági elnök, Novák Katalin, akiről most megtudhat 9 érdekes, nem igazán közismert tényt. De ma van a mentők napja, és folytatódnak az érettségik is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.10.
történelmi pillanat

Ma hivatalba lép az első női magyar köztársasági elnök

Történelmi pillanat a mai: május 10-én kezdi meg elnöki munkáját Novák Katalin, az első magyar nő, akit megválasztottak köztársasági elnöknek. Március 10-én először választottak női köztársasági elnököt hazánkban. Novák Katalin egy orvosházaspár második gyermekeként látta meg a napvilágot, 1977. szeptember 6-án. Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte. Veres Istvánnal húsz éve kötött házassága alatt három gyermeknek adott életet: Ádámnak, Tamásnak és Katának. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter.

Novák Katalin három gyermek édesanyja Fotó: Facebook

9 érdekesség Novák Katalinról

  • Sosem volt még ilyen fiatal köztársasági elnöke Magyarországnak, Novák Katalin 44 évesen lett államfő.
  • Általános iskolásként nyert országos tanulmányi versenyt franciából.
  • Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul.
  • A diplomáciában jól fog tájékozódni, mivel többször is hosszabban élt külföldön, jól ismeri a külföldi kultúrákat: ösztöndíjas volt Los Angelesben és Párizsban, de hosszabban élt Németországban is.
  • Tizennyolc éves kora óta fut, 2016-ban pedig a maratoni távon is megmérettette magát, amire Monspart Sarolta, a legendás távfutó-világbajnok készítette fel.
  • Érdekesebb hobbijai még a mozi és a színház mellett: jól síel és kiválóan süt.
  • Saját bevallása szerint „szenvedélyes társasjátékos”.
  • Nem köztudott, de Novák Katalin szeret bokszolni is.
  • Nem szeret költekezni, megfontolja vásárlásait és kevésbé vesz márkás ruhákat.
  • Korábbi köztársasági elnökök

  • Szűrös Mátyás 1989–990
  • Göncz Árpád 1990–2000 (két ciklus)
  • Mádl Ferenc 2000–2005
  • Sólyom László 2005–2010
  • Schmitt Pál 2010–2012 (lemondott)
  • Áder János 2012–2022 (két ciklus)
  • 6 köztársasági elnöke is volt eddig az országnak

    Mentők Napja

    Ma, a mentők napján ünnepeljük a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóját arra emlékezve, hogy 1887-ben ezen a napon alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi orvos kezdeményezésére. A mentők napja alkalmából a legkiválóbb mentődolgozók elismerésben részesülnek, a lakosság számára pedig országszerte ismét megszervezik az ingyenes „Hősképzést”, ahol bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait.

    „Hősképzés” a XV. kerületben

    A rákospalotai mentőállomáson ma tartott hősképzés keretében az érdeklődők 8–14 óra között megtanulhatják a riasztó tünetek felismerését, a mentőhívás szabályait, az alapszintű újraélesztés megkezdését és folyamatát a mentő kiérkezéséig. Az esemény részleteiről az OMSZ honlapján (www.mentok.hu) olvashatnak.

    Máshogy jár a H9-es HÉV hétvégéig

    Karbantartás miatt május 10-étől 15-éig a csömöri HÉV rövidített útvonalon, csak az Örs vezér tere és Cinkota között közlekedik. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat, a buszon lehet kerékpárt szállítani.

    Kémia- és földrajzérettségi

    Az írásbeli érettségi második hetének második napján a választható tantárgyakkal folytatódnak a vizsgák. Reggel 8 órakor a diákok kémiából, délután 2 órától pedig földrajzból érettségiznek.

    Bölcsődehívogató Csepelen

    Mától a XXI. kerületben négy helyszínen várják 15:30–18:00 óra között a bölcsődéskorú gyerekeket és szüleiket, hogy megismerhessék a kerületi bölcsődéket:

  • Május 10. – Mesevilág bölcsőde
  • Május 12. – Aprók Kertje bölcsőde
  • Május 17. – Tipegő bölcsőde
  • Május 19. – Cseperedő bölcsőde
  • Szavazás a Libri irodalmi díjakra

    Május 10-ig dönthetünk arról, hogy ki nyerje 2022-ben a Libri Irodalmi díjakat. Szavazni a könyvesbolt honlapján, a libri.hu-n lehet. A szavazók között 50 darab, a 10 döntős könyvét tartalmazó könyvcsomagot is kisorsolnak.

    Madarak és fák napja

    120 éve tartják ezen a napon a madarak és fák napját. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban először ezt a jeles napot, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott, és amely szerint minden év májusában egy napot az iskolákban annak kell szentelni, hogy megismertessék a diákokkal a hasznos madarakat.

    A madarak és fák napján az iskolákban is megemlékezéseket tartanak Fotó: MTI/Komka Péter

     

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Ezeket olvastad már?
    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Most érkezett: áll a forgalom a metró vonalán, sínekre ugrott valaki a Dózsa György úton - fotókkal

    Most érkezett: áll a forgalom a metró vonalán, sínekre ugrott valaki a Dózsa György úton - fotókkal

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás