Ma hivatalba lép az első női magyar köztársasági elnök

Történelmi pillanat a mai: május 10-én kezdi meg elnöki munkáját Novák Katalin, az első magyar nő, akit megválasztottak köztársasági elnöknek. Március 10-én először választottak női köztársasági elnököt hazánkban. Novák Katalin egy orvosházaspár második gyermekeként látta meg a napvilágot, 1977. szeptember 6-án. Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte. Veres Istvánnal húsz éve kötött házassága alatt három gyermeknek adott életet: Ádámnak, Tamásnak és Katának. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter.

Novák Katalin három gyermek édesanyja Fotó: Facebook

9 érdekesség Novák Katalinról

 1. Sosem volt még ilyen fiatal köztársasági elnöke Magyarországnak, Novák Katalin 44 évesen lett államfő.
 2. Általános iskolásként nyert országos tanulmányi versenyt franciából.
 3. Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul.
 4. A diplomáciában jól fog tájékozódni, mivel többször is hosszabban élt külföldön, jól ismeri a külföldi kultúrákat: ösztöndíjas volt Los Angelesben és Párizsban, de hosszabban élt Németországban is.
 5. Tizennyolc éves kora óta fut, 2016-ban pedig a maratoni távon is megmérettette magát, amire Monspart Sarolta, a legendás távfutó-világbajnok készítette fel.
 6. Érdekesebb hobbijai még a mozi és a színház mellett: jól síel és kiválóan süt.
 7. Saját bevallása szerint „szenvedélyes társasjátékos”.
 8. Nem köztudott, de Novák Katalin szeret bokszolni is.
 9. Nem szeret költekezni, megfontolja vásárlásait és kevésbé vesz márkás ruhákat.

Korábbi köztársasági elnökök

 • Szűrös Mátyás 1989–990
 • Göncz Árpád 1990–2000 (két ciklus)
 • Mádl Ferenc 2000–2005
 • Sólyom László 2005–2010
 • Schmitt Pál 2010–2012 (lemondott)
 • Áder János 2012–2022 (két ciklus)

6 köztársasági elnöke is volt eddig az országnak

Mentők Napja

Ma, a mentők napján ünnepeljük a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóját arra emlékezve, hogy 1887-ben ezen a napon alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi orvos kezdeményezésére. A mentők napja alkalmából a legkiválóbb mentődolgozók elismerésben részesülnek, a lakosság számára pedig országszerte ismét megszervezik az ingyenes „Hősképzést”, ahol bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait.

„Hősképzés” a XV. kerületben

A rákospalotai mentőállomáson ma tartott hősképzés keretében az érdeklődők 8–14 óra között megtanulhatják a riasztó tünetek felismerését, a mentőhívás szabályait, az alapszintű újraélesztés megkezdését és folyamatát a mentő kiérkezéséig. Az esemény részleteiről az OMSZ honlapján (www.mentok.hu) olvashatnak.

Máshogy jár a H9-es HÉV hétvégéig

Karbantartás miatt május 10-étől 15-éig a csömöri HÉV rövidített útvonalon, csak az Örs vezér tere és Cinkota között közlekedik. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat, a buszon lehet kerékpárt szállítani.

Kémia- és földrajzérettségi

Az írásbeli érettségi második hetének második napján a választható tantárgyakkal folytatódnak a vizsgák. Reggel 8 órakor a diákok kémiából, délután 2 órától pedig földrajzból érettségiznek.

Bölcsődehívogató Csepelen

Mától a XXI. kerületben négy helyszínen várják 15:30–18:00 óra között a bölcsődéskorú gyerekeket és szüleiket, hogy megismerhessék a kerületi bölcsődéket:

 • Május 10. – Mesevilág bölcsőde
 • Május 12. – Aprók Kertje bölcsőde
 • Május 17. – Tipegő bölcsőde
 • Május 19. – Cseperedő bölcsőde

Szavazás a Libri irodalmi díjakra

Május 10-ig dönthetünk arról, hogy ki nyerje 2022-ben a Libri Irodalmi díjakat. Szavazni a könyvesbolt honlapján, a libri.hu-n lehet. A szavazók között 50 darab, a 10 döntős könyvét tartalmazó könyvcsomagot is kisorsolnak.

Madarak és fák napja

120 éve tartják ezen a napon a madarak és fák napját. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban először ezt a jeles napot, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott, és amely szerint minden év májusában egy napot az iskolákban annak kell szentelni, hogy megismertessék a diákokkal a hasznos madarakat.

A madarak és fák napján az iskolákban is megemlékezéseket tartanak Fotó: MTI/Komka Péter

 

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!