RETRO RÁDIÓ

Exkluzív interjú a sziámi ikreket megműtő Csókay doktorral: Üzent a tragikus sorsú kisfia





Dr. Csókay András és munkatársai közel egy évvel ezelőtt választottak szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt. A MH Egészségügyi Központ idegsebész főorvosa a következő hetekben ismét kilátogat egy csapattal, hogy újabb helyreállító műtétet végezzen a kicsiken. A Metropolnak exkluzív interjúban mesélt mindennapjairól, a hosszú házasság titkáról, hitről és kisfia tragikus haláláról is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.15.
a nap interjúja

Tartja a kapcsolatot az ikrek szüleivel?

Természetesen és október elején újra kimegyünk Pataki Gergely plasztikai sebésszel, mert Rabeyanak ismét koponyahelyreállító műtétje lesz. Ő az aki jobban van, teljes mértékben hozza a kortársai négy éves szintjét. Sajnos a testvére, Rukaya agya a szétválasztó műtét után 33 nappal bevérzett, így elég sokáig válságos volt az állapota. Azt nem tudom, hogy ő utol tudja-e éni a kortársait, de már ő is jobban van. Sokszor hallok felőlük, a szükséges orvosi kérdéseken túl mindig megbeszéljük, hogy hogy vannak.

(Fotó: Cser Dániel)

Mikor leültünk beszélgetni egy könyvet vett a kezébe...

Igen, Egy kis lelki erő minden napra, ez a címe. Keresztény gondolatok, népi közmondások, szólások vannak benne. Már két és fél éve minden reggel a vizit előtt - fél nyolc előtt, egy perccel - felolvasok a munkatársaknak.

Mi volt a mai?

"Álljatok teljesen Jézus befolyása alá, hogy gondolatait a ti értelmetekkel gondolhassa el, művét a ti kezetekkel valósíthassa meg, mert vele, aki átadja nektek erejét, mindent meg tudtok tenni." Ez Teréz anyától egy idézet.

Minden nap imádkozik?

Igen, reggel ötkor imával kezdek, hatra bejövök a boncterembe. Hétig gyakorolok a friss halottakon, ez a rutinom már 17 éve és amíg sebészként dolgozom így is marad. Felkészítem magam, hogy mi van akkor, ha nem az történik a műtőben, mint amire számítok, és amikor belefutok, sokkal jobban tudom kezelni. Így volt ez a sziámi ikrek szétválasztásánál is. Egy-egy műtét előtt, és a napi vizit előtt is le szoktam menni a Honvéd Kórház kápolnájába töltődni, imádkozni. Szerencsére mikor az egész országban nem volt mise, nálunk akkor is megtartották.

(Fotó: Cser Dániel)

A feleségével tiniként szerettek egymásba, azóta közös az útjuk. Mi a hosszú házasság titka?

Igen, diákok voltunk, és nagy diákszerelem... van! Nem múlt el. Én 16 voltam, ő 14. Ezekről azt mondják, hogy elmúlnak, de ha az ember felismeri a másikban az istenarcot, az megunhatatlanná válik és fennmarad kilencvenéves korban is. Ha alárendeljük magunkat egy magasabb szintű dolognak azt a Jóisten meghálálja és fenntartja a tüzet amire minden fiatal vágyik.

 

"Jézus karjaiba hullottam, apa"

Csókay doktor kisfia, az akkor tízéves Marci 2014-ben meghalt. Epilepsziás rohamot kapott, elájult, beleesett a kerti medence húsz centis vizébe és megfulladt. Az idegsebész professzor ma már úgy érzi megbékélt fia halálával. - Szerettem volna, ha én halok meg helyette, mennyivel jobb és könnyebb lett volna... Hosszú idő volt, de kihúzott az Isten a fájdalmamból, mert olyat kaptam amivel az embernek nemhogy csökken hanem megnő a hite. Volt misztikus tapasztalatom Marcival. A halála után egyszer mondta, hogy "Nyugodj meg apu, Jézus karjaiba hullottam, nem a medencébe".

Visszaélnek a nevével

Az utóbbi időben Dr. Csókay András neve alatt fogyasztószereket, étrend kiegészítőket árultak csalók. - Én ilyenhez soha nem adtam a nevem. Egyszerűen megpróbálnak lejáratni azzal, hogy mérgeket reklámoznak a nevemben. Már feljelentést is tettem a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél, és jogászokat is megkerestem. Arra kérek mindenkit, hogy ha ilyet lát, ne vegye meg és a közösségi oldalon jelentse.

(Fotó: Cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítvány)

Névjegy:

Dr. Csókay András a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát 1980-ban, ezután három évig mérnökként dolgozott. Orvosi diplomáját 1989-ben szerezte meg. A kilencvenes évek végén kifejlesztette az úgynevezett éralagút-technikát. Ennek lényege, hogy agyduzzadás esetén a koponyatető eltávolítása után az ereket egy alagúttal védik meg az elzáródástól. 2005-ben Prima Primissima-közönségdíjat kapott, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Idén májusban Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára lett. A MH Egészségügyi Központ főorvosa.

 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás