Sajnos nyilvánosan terjed az a felhívás, amiben a vírustagadók azt kérik, október 30-án, pénteken mindenki dobja el a maszkot. Ez őrültség most, amikor egész Európában újra emelkedő szakaszában van a járvány! A magyar egészségügyet szerencsére felkészülten érte a járvány második hulláma, de az emberek életével és egészségével játszik, aki tagadja a védekezést, és megalapozatlan álhíreket terjeszt.

Nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta: ahhoz, hogy az országban ne kelljen a tavaszihoz hasonló korlátozásokat bevezetni, nagyban hozzájárul, hogy az egészségügy állja a sarat. Hangsúlyozta: a maszk szabályos viselésével állíthatjuk meg a járvány terjedését, emellett mindenkit arra biztatott, hogy éljen az ingyenes influenza elleni védőoltással.

Egész Európában brutális korlátozásokat vezetnek be: sok országban már az utcára is csak maszkban lehet kilépni, és kijárási tilalmat, közlekedési korlátozásokat vezettek be. Hogy ezt elkerüljük, hogy ne kelljen lezárni az országot, legyünk fegyelmezettek, tartsuk be a szabályokat, és ne üljünk fel az álhíreknek és az ostoba hangulatkeltésnek!

Európa bajban van

Az új napi fertőzések száma szerdán rekordot döntött Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában. A koronavírusos halálozások száma szerdán minden korábbinál magasabb volt Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában.

Jobban állunk, mint a legtöbb nyugati ország

Uniós összevetésben Magyarországon a 15. legalacsonyabbak a népességarányos halálozási számok. Jobban állunk, mint Belgium, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Hollandia, Írország, Románia, Luxemburg, Csehország, Portugália és Bulgária.

Túl az 1 millió teszten

Már több mint 1 millió 30 ezer tesztet végeztünk el. A pozitív tesztek aránya, az utolsó elérhető adatok alapján nálunk a legalacsonyabb a visegrádi országok között. Ez is azt mutatja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak és a WHO ajánlásainak megfelelően tesztelünk.