A pandémia időszaka a diák munkavállalókra és munkalehetőségeikre is hatással volt. A home office megjelenése, jelenléti munkát igénylő szektorok háttérbe szorulása, majd a maszkhordással való kompenzálása, mind hatással volt a munkavállalási hajlandóságra. A munkakedv és a -kínálat azonban mostanra már kezd visszaállni a vírus előtti időszakhoz. A korlátozások eltörlése, a fesztiválokon való részvétel miatti pénzkeresés is ösztönzi a diákokat a munkavállalásra – számol be róla a MŰISZ Iskolaszövetkezet, akik 1996 óta foglalkoznak diákmunka-közvetítéssel, és havonta több mint kétezer diáknak segítenek megfelelő munkát találni széles választékukból.

Tarolnak az otthonról végezhető munkák

A diákok elsősorban az otthon végezhető munkalehetőségeket keresik. A munkára való jelenetezések számából világosan látható, hogy az olyan munkalehetőségekre, ahova utazni kell és fizikálisan jelen kell lenni a munkavégzés során, sokkal kevesebb a jelentkezők száma, mint az otthon végezhető munkákra.

Jelentős bérnövekedés tapasztalható

– könnyű fizikai és betanított munka: bruttó 1400 Ft óradíjról indul

– irodai munka: bruttó 1600–2000 Ft óradíj között mozog

– szakmai munka: bruttó 2000-3000 Ft óradíj között mozog

A 25 év felettiek bérét is kompenzálhatják

Az idén bevezetett 25 év alattiak adókedvezménye nem okozott jelentős munkavállalásikedv-növekedést, viszont a bérfeszültségek elkerülése érdekében számos megbízó cég kompenzálta a 25 év felettiek óradíjait is.

Fotó: Shutterstock