RETRO RÁDIÓ

Maffia Budapesten: mint egy gengszterfilmben, védelmi pénzt szedtek a zuglói szoci képviselők





Maffiaként működött a parkolópénzeket lenyúló baloldal Zuglóban. Kiderült: védelmi pénzt szedtek a vállalkozásoktól, cserébe nem támadták meg a szerződéseket. De a maffiaszerű működésnek korábban is voltak már jelei: amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy „őt elássák Zuglóban”, és a családját is megfenyegették, de emlékezhetünk egy rejtélyesen eltűnt balos önkormányzati képviselőre is…



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.07.
XIV. kerület kenőpénz

Védelmi pénzzel sarcolták meg a zuglói vállalkozókat szocialista politikusok. A 2016–2019 között is működő korrupciós hálózatot egy vallomás buktatta le. E szerint úgy nyerhettek el pályázatot a fővárosi és zuglói önkormányzattól, ha folyamatosan tejeltek érte.

Fuzik Zsoltra 2021 nyarán csapott le a NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. Mint kiderült, Fuzikot Horváth Csaba és Tóth Csaba, de Molnár Zsolt és Baja Ferenc szocialista politikus is megkereste.

Mint egy gengszterfilm: védelmi pénzt szedtek a szoci képviselők Fotó: Metropol

Pont úgy, ahogyan a maffia, a szocik is védelmi pénzt szedtek: arról biztosították Fuzikot, hogy ha fizet, megnyeri a zuglói parkolás üzemeltetésére, illetve a BKV informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt pályázatot, és később a létrejövő szerződést, bizonyos összegekért fejében „megvédik”, vagyis nem támadják meg az önkormányzatoknál…

De a maffiaszerű működésnek korábban is voltak nyomai Zuglóban. Az érintett időszakban tűnt el rejtélyes körülmények között az a bizonyos Sápi Attila zuglói szocialista képviselő is, aki Tóth Csaba Zugló országgyűlési képviselőjének bizalmasaként sokat tudhatott, de akkor volt Zugló polgármestere Karácsony Gergely is, aki arról beszélt egyszer – de pechjére felvétel is készült róla –, hogy családját Tóth megfenyegette, ezért ő nem akar a választások után visszamenni Zuglóba, mert elássák...

Karácsony Gergely: „Akkor engem Zuglóban elásnak”

Tóth Csaba akarata érvényesül a zuglói önkormányzatban. Hatalmaskodásáról több alkalommal beszámoltak a testület képviselői. Egy kiszivárgott felvételen Karácsony Gergely – még a kerület polgármestereként – szintén arról beszélt, hogy Tóth kezében futnak össze a szálak. Karácsony azt ecsetelte, hogy hatalmi kérdésekben nem ő dönt, a helyi szocialisták gyakorlatilag szétlopják az önkormányzatot, Tóth Csabával pedig elmérgesedtek a konfliktusai, s utóbbi még a családját is megfenyegette. Arra a kérdésre, hogy ha nem sikerülne megnyernie a főpolgármesteri széket, akkor visszamenne-e Zuglóba, Karácsony azt válaszolta, hogy „Akkor engem elásnak”.

Karácsony Gergely: „Akkor engem elásnak” Fotó: Facebook

„...Sápi Attila tudott annyit, hogy érdemes legyen elásni...”

Sápi Attila önkormányzati képviselő 2016-ban tűnt el, amikor a zuglói parkolási botrány egyes részletei nyilvánosságra kerültek. Várnai László, egy helyi civil szervezet képviselője azt írta: „Sápi Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem hogy beszéljen”.

Az eltűnt képviselőről annyit tudni, hogy őrző-védő cége 176 millió forintos köztartozást hagyott hátra. A Magyar Nemzet kiderítette, hogy a szocialista politikus cége egy klasszikus körbetartozás haszonélvezője volt, melyet Sápi eltűnése után az adóhatóság felszámolt és törölt a cégjegyzékből. Sápi sokat tudott a zuglói baloldali politikusok üzleti ügyeiről is.

Márkás táskában vették át a milliókat

A zuglói autósok bedobálták a százasokat a parkolóórákba – és a pénz fele kerületi és országgyűlési szocialista politikusok zsebébe vándorolt. Ami eddig a zuglói utcákon szóbeszéd témája volt, most Fuzik Zsolt vallomásával már köztudottá is vált. Pont, mint a gengszterfilmekben a „védelmi pénz” beszedése: a baloldali városvezetők márkás táskákban vették át a milliókat kávézókban, parkokban...

Márkás táskában vitték a pénzt Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzethez eljutott vallomásból kiderült:

• Karácsony Gergely zuglói polgármester idején 2016-ban, Fuzik úgy nyerte el a zugló parkolás működtetését, hogy tejelnie kellett az MSZP-s Horváth Csabának, de többen is érintettek voltak a „láncolatban”. Így Fuziktól, mint már a parkolási társaság vezetőjétől Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő is kért és kapott milliókat.

Fuzikot bevitték a fővárosba is, mert jól fizetett

2019 nyarán Molnár Zsolt szocialista képviselő is becsatlakozott, hogy nyerő pozícióhoz juttassa Fuzik cégét egy másik, a főváros által kiírt közbeszerzésben, aminek tárgya a BKV informatikai rendszerének üzemeltetése volt.

• Baja Ferenc szocialista politikus szintén akkor került képbe, amikor Karácsony Gergely megnyerte a választást 2019-ben.

Dühösek a fővárosiak: „Nyílt titok, hogy korrupt az önkormányzat”

„Aki itt lakik, az tudja ezt!” vagy „Tudtuk. Természetesen mindenki lop. Egész Zugló, az egész Főváros!” – ilyenek voltak a vélemények, amikor a Metropol véletlenszerűen megállította a zuglóiakat az utcán. A helyiek szerint Karácsony Gergely főpolgármester Budapest élén is ugyanazt folytatja, amit korábban a kerületben elkezdett.

Tóth Csaba, a zuglói „keresztapa”

Tóthot mindig is körbelengte a korrupció és a törvényszegés gyanúja. Az MSZP-s országgyűlési képviselő a vallomás szerint havi 10–15 milliót kapott Fuziktól, amelyből Horváth Csaba jelenlegi polgármesternek is visszaosztott. Tóthnak néhány év alatt lett jelentős a vagyona.

Tóth Csaba, a zuglói „keresztapa” és Karácsony Gergely Fotó: Facebook

A képviselői vagyonnyilatkozata szerint, Budapesten több társasháza, Zalaegerszegen pedig egy háza van, de tulajdonosa egy csaknem 5000 négyzetméteres telephelynek Sopronban. Emellett, több száz millió forintnyi befektetéssel rendelkezik.

Szavazatvásárlás, okirat-hamisítás gyanúja

Tóth a Vas megyei MSZP-hez 2002-ben csatlakozott. Tóthék a taglétszámot mesterségesen, egyetlen este alatt 40-ről 500 főre duzzasztották, és fizettek a belépésekért. A politikussal szemben emiatt etikai eljárás indult, amelynek során a megyei testület kizárta a pártból, de az országos etikai bizottság fél évvel később felülbírálta ezt. Ebben az időben magánokirat-hamisításban való közreműködéssel is meggyanúsította rendőrség. Végül a teljes Vas megyei szervezetet feloszlatták.

2005-ben Tóth az MSZP zuglói szervezetéhez igazolt át, ahol a Vas megyeihez hasonló tagfelvételi botrány kerekedett ki. 2007-ben Tóth Csaba már a szocialisták helyi szervezetének elnöke volt, az azt követő országgyűlési választáson a parlamentbe is bekerült. Méghozzá úgy, hogy Horváth Csaba (aki 2019 óta a kerület polgármestere) Tóth javára mondott le a mandátumáról.





Ezeket olvastad már?
Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás