
Brutálisan drágulhat a cigaretta – az Európai Bizottság terve verte ki a biztosítékot
Ez akár 1000 forintos áremelkedést is eredményezhet.
Tíz órával evés után hunyt el szülei otthonában. Az ételben található toxinok okozták a férfi halálát.
Egy étel elkészítése során sok időt, energiát és pénzt lehet megtakarítani, de a diákok nagy része nem foglalkozik vele. Bár a főzés segít felhasználni a megmaradt élelmiszereket, csökkenteni a hulladékot, ráadásul ha nagy mennyiségben készítjük el, akár hetekig nem kell foglalkoznunk vele.
Az egészséges ételek készítése sokkal jobb választásnak bizonyulhat, mint egy gyorsétel elfogyasztása, de egy belgiumi diák számára végzetesnek bizonyult egy előre feldolgozott élelmiszer elfogyasztása.
AJ mindössze 20 éves volt, amikor 2008-ban elhunyt szülei belgiumi otthonában, órákkal azután, hogy tésztát evett. Azután kezdődött az incidens, hogy AJ hazatért az iskolából és megevett egy tál paradicsomos tésztát, amit kinn hagytak az asztalon. A baktériumok elszaporodtak a már öt napja elkészített tésztán.
Az tészta elfogyasztása után a fiatal férfi elment sportolni, ekkor még tökéletesen érezte magát, de amint hazaért elkezdett fájni a hasa és a feje. A futás valószínűleg nem segített a problémáján, ezért is jelentkezhettek nála ilyen hamar a tünetek. AJ heves hasmenés és hányás után ivott egy kis vizet és lefeküdt – írja a LadBible.
Szülei sokkot kaptak, amikor másnap reggel holtan találták az ágyában. A nyomozók megállapították, hogy AJ hajnali négy óra körül hunyt el, 10 órával a tészta elfogyasztása után. A későbbi boncolás megállapította, hogy AJ-nek centriloburális májnekrózisa volt, ami valószínűleg a szervei leállását okozta.
A spagettit több napon át szobahőmérsékleten tárolták. Ez lehetővé tette, hogy a Bacillus cereus baktérium nagyon magas koncentrációban elszaporodjon, és olyan mennyiségű toxint termeljen, amely a tésztában megtalálható volt, és nagy valószínűséggel a halálos kimenetelhez vezetett
– áll a jelentésben.
Bár AJ halála 17 évvel ezelőtt történt, fontos emlékeztetőül szolgál az ételekkel kapcsolatos veszélyekre, különösen a megfelelő újramelegítés és tárolás szempontjából.
A „sült rizs szindróma” azokra az ételmérgezéses esetekre utal, amelyeket szénhidrátban gazdag ételek – például rizs, krumpli vagy tészta – nem megfelelő tárolása okoz, és bizonyos esetekben akár halálos is lehet. A Bacillus cereus egy olyan baktérium, amely megtelepedik az élelmiszereken, és akkor is ott maradhat, ha az ételt később megfőzik. AJ esetében a szobahőmérsékleten való tárolás ideális környezetet teremtett a baktérium elszaporodásához.
Tehát érdemes újragondolni az estéről otthagyott pizzamaradék elfogyasztását is, mivel könnyen meglehet, hogy a baktériumok melegágyává változik, miközben éppen alszol és tragikus esetben, halálos is lehet.
Ez akár 1000 forintos áremelkedést is eredményezhet.
További viharokra kell számítani.
Az országon is átívelő ítéletidő emberéletet követelt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.