
Menczer Tamás üzent Magyar Péternek: A választást te soha nem fogod megnyerni!
Négy beszélgetési témát is felhozott Menczer Tamás.
Tamarillo paradicsomfa: Kertészkedj stílusosan és ízletesen!
Aki meglátja, egyből szeretne magának egy ilyet: mutatós fácska, melyen paradicsomszerű piros vagy sárga termések lógnak. Ez az egzotikus növény hazánkban is nevelhető, és csodásan mutat a teraszon, a kertben. Ezekre figyelj a tamarillo gondozása során!
Akárcsak a hagyományos, jól ismert paradicsomfajták, a tamarillo paradicsomfa is a burgonyafélék családjába tartozik. Bár a termése hasonló a rokonéhoz, íze sokkal édesebb, és inkább gyümölcsként fogyasztják.
Tamarillopalántákat több kertészetben is beszerezhetünk, a kis magoncok szára még lágy, de egy-két év múlva a növénynek fás szára lesz, és elágazik. Fajtától függően a két méteres magasságot is elérheti.
A legnépszerűbb a Ruby Red, melynek íze egyszerre édes és savanykás, így szósznak, csatninak ideális. Az édesebb ízű Ecuadorian Orange lekvárkészítésre tökéletes, a Solid Gold fajtának pedig a gyümölcse frissen fogyasztva is kifejezetten finom.
Érdemes egy nagyobb, legalább 30 cm mélységű és átmérőjű cserépbe ültetni, és ahogy növekszik, évente átültetni a paradicsomfát. Tápanyagban gazdag virágföldet igényel, amit lazítsunk fel egy kevés perlittel vagy tegyünk kavicsokat a cserép aljába, mert a pangó vizet nem jól viseli. A növényt olyan helyre tegyük, ahol legalább napi hat-nyolc órán át érik a napsugarak.
Sekélyen gyökerezik, hatalmas leveleivel rengeteg vizet elpárologtat, ezért folyamatosan ellenőrizzük a földjét, és tartsuk nedvesen, máskülönben hamar kiszáradhat. De fontos, hogy ne tocsogjon a vízben, éppen csak legyen nedves az ültetőközeg.
A Tamarillo évente a kétszeresére nő, így hamar kimeríti a talajt a cserépben. Rendszeresen pótoljuk a nitrogént, a foszfort és a káliumot az aktív növekedési szakaszban, májustól augusztusig hetente öntözzük meg tápoldatos vízzel.
Amikor a paradicsomfánk eléri a 100-120 centis magasságot, vágjuk vissza, ezzel elágazásra ösztönözzük a növényt, és segítjük, hogy dúsabb lombot neveljen. A metszést ősszel végezzük, amikor már nyugalmi fázisban van a növény.
A hosszúkás termések a nyár második felében érnek be, és akkor lehet őket leszedni, ha a zöld színük narancsra vagy vörösre vált, és finom nyomásra behorpad a növény kemény héja. Vitamin- és vastartalma magas, érdemes nyersen is fogyasztani.
Amint a külső hőmérséklet tartósan 5 fok alá esik, a paradicsomfát be kell vinni fényes, hűvös helyre, ahol 5-10 fok között van a hőmérséklet. Aki melegebb területen él, kiültetheti a kertbe is, hiszen az enyhe telek miatt a leander sem pusztul el odakint; de fagyvédő növényhuzattal mindenképpen takarjuk le.
Négy beszélgetési témát is felhozott Menczer Tamás.
A károk felmérése jelenleg is zajlik.
Június 5-én indult útjára a túra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre