Wang mester tanácsai: erre a 3 dologra figyelj, ha kínai étterembe mész!

Kínai éttermek és büfék működési engedélyét függesztette fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt. Wang mester, a legismertebb magyarországi kínai vendéglős és séf sajnálattal, de megértéssel fogadta a hírt. A Metropolnak most elmondta, mire érdemes odafigyelni, amikor betérünk egy ázsiai étkezdébe.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2025.03.30.
wang mester kínai hatóság hatósági ellenőrzés étterem

Durva hibákat, súlyos hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, a kínai éttermeket érintő ellenőrzések során. A szakemberek mintegy 120 kereskedelmi és 150 vendéglátóipari egységet vizsgáltak meg.

Wang mester, a kínai séf naponta takarít Fotó: Máté Krisztián

Több helyen hiányzott a megfelelő, magyar nyelvű tájékoztatás, valamint a dolgozók egészségügyi könyve is. Volt olyan étterem, amelynek a működési engedélyét is fel kellett függeszteni a rossz higiéniai körülmények miatt, mert például a mosogató szélén tárolták a felszeletelt húst, vagy éppen a hosszú ideje halmozódó zsírrétegtől már nem lehetett a nyílászárókat bezárni.

A kínai éttermekben sok étel frissen készül

Wang mester évtizedek óta hazánkban él. Az elismert kínai séf és vendéglős készséggel beszélt a Metropolnak a problémáról, és kifejtette: sajnálja a történteket és megérti a hatóság döntését. Az ő éttermeiben persze nem találtak szabálytalanságot, ami szerinte a gyakori takarításnak köszönhető.

Nagyon fontos, hogy a padlót ne borítsa ételmaradék. Az természetes, hogy főzés közben lehullik némi nyesedék, de az ételkészítés után azt azonnal fel kell seperni. Az egész konyhát, és az egész éttermet naponta takarítjuk, de mindemellett, hetente egyszer nagytakarítást is végzünk

– mondta Wang, majd arra a kérdésre is válaszolt, honnan tudhatjuk, ha betérünk egy büfébe vagy étterembe, hogy a hely megbízható.

kínai
Wang mester
Wang mester konyháján minden tiszta Fotó: Máté Krisztián

Körül kell nézni a vendégtérben. Ahol tiszták az asztalok, a padló és falak, ott nagy valószínűséggel a konyhán is odafigyelnek a körülményekre

– mondta Wang mester.

A vendégek persze ritkán nézhetnek be a konyhába, viszont egyre több a látványkonyhás étterem. Ahol lehetőség van rá, érdemes megnézni, tiszta-e a szakács öltözete

– magyarázta a kínai séf, és elárulta: az ázsiai gasztronómia jellegzetessége, hogy sok étel frissen készül.

Természetesen a húsok előpácolása nálunk is szükséges, és vannak ételek, melyek főzési ideje akár 2-3 órát is igénybe vesz. Ezeket nem tudjuk rendeléskor elkészíteni, hiszen egy vendég sem szeretne ennyi időt várni

– árulta el a szakács.

Az étteremtulajdonos leszögezte: egyetért a rendszeres ellenőrzésekkel.

Ha valaki megbetegszik egy étteremben fogyasztott ételtől, a vendéglő súlyos bírságra, vagy akár bezárásra is számíthat. Egész egyszerűen nem éri meg a hatósági előírásokat figyelmen kívül hagyni

– szögezte le Wang, és kijelentette: az ő konyháján a szakácsok kesztyűt és sapkát is viselnek.

Metropol II- Titanic promo 1

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás